Autorski projekt Bobe Jelčića prema Čehovu Tri sestre

Tri sestre

Kreativni tim

Redatelj

Bobo Jelčić

Dramaturginja

Mirna Rustemović

Scenograf

Aleksandar Denić

Kostimografkinja

Zdravka Ivandija Kirigin

Oblikovatelj svjetla

Aleksandar Denić

Asistenti redatelja

Tjaša Ninić, Vedran Husremović (volonter)

Asistentica dramaturginje

Mateja Posedi (volonterka)

Asistent scenografa

Ante Serdar

Asistentica kostimografkinje

Ana Mikulić

Ansambl predstave

Olga

Maša

Irina

Andrej

Marin Klišmanić

Nataša Ivanovna

Veršinin

Ugo Korani

Kuligin

Tusenbach

Čebutikin

Saljonij

Inspicijentica i šaptačica

Suzana Bogdan Pavlek

Autorski projekt prema Čehovu

U novome autorskom projektu Bobe Jelčića, slavni Čehovljev komad Tri sestre postaje polazišnom točkom iz koje kreće redateljsko i glumačko istraživanje ne samo sudbina dramskih junaka nego i sviju nas, tražeći odgovore na brojna pitanja postavljena u inicijalnome tekstu. Ovaj autorski projekt preispituje i briše granice kazališne umjetnosti, otvara do sada zatvorene procese unutar kazališne kuće, propituje kako se likovi i motivi iz Čehovljeva vremena odnose prema ovome našemu i na koji način oni razgovaraju s publikom. Kako ne bi ostalo samo na izvedbenom polju, ovaj proces poduzima i stvarne korake ka brisanju zadanih kazališnih okvira, otvaranju prema publici i propitivanju sadržaja koji su sami po sebi razumljivi kazalištu.

Prvi korak prema brisanju tih granica bio je izlazak iz zadanih okvira kazališne kuće, u prostorije Ansambla Lado. Drugi korak bili su otvoreni pokusi, odnosno prezentacije napravljenoga u svibnju i lipnju, na kojima je dio publike imao prigodu sudjelovati te na taj način ušao u inače ekskluzivan zatvoreni kazališni proces. Poslije susreta s publikom, proces rada na predstavi nastavio se uzimajući u obzir pitanja i odgovore koji su se nametnuli na otvorenim probama. Ovakvim laboratorijskim pristupom i problemskim bavljenjem temom, želi se potaknuti na razmišljanja o vremenu/prostoru te načinu funkcioniranja teksta unutar toga istog vremena/prostora. Rezultat cijelog projekta trebala bi biti diseminacija značenja i razlamanje klasičnoga teksta u kontekstu našega vremena te povezivanje s prošlošću i budućnošću, koja od te iste prošlosti ne može pobjeći. Svojim specifičnim shvaćanjem kazališta kao mjesta komunikacije između pisca, redatelja, glumaca i gledatelja, Bobo Jelčić stvara nove i uzbudljive kazališne forme koje pretpostavljaju spremnost na neočekivane izazove svih mogućih provenijencija.

Čehov i njegov slavni tekst uzet je kao zrcalo sviju nas, koje se djelovanjem glumaca i gledatelja umnogostručuje, stvarajući slojevitu formu međusobnih odnosa koji uvijek korespondiraju sa sadašnjim trenutkom.

Bobo Jelčić (1964.), režiju je diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Na scenu je postavljao drame Büchnera, Gogolja, Kozarca, B. Straussa, Ionesca, a zajedno s Natašom Rajković potpisuje autorstvo predstava Promatranja, Usporavanja i Nesigurna priča (ITD Zagreb), Galeb i Izlog (ZKM). U svojim autorskim projektima često koristi glumačke improvizacije kao dramski materijal, miješajući dokumentarno i igrano, što je bila i glavna odlika njegove prve režije u zagrebačkome HNK pod naslovom Na kraju tjedna u kojoj propituje probleme današnjice. Uz kazalište, bavi se i filmom te je godine 2013. na Pulskome filmskom festivalu nagrađen Zlatnom arenom za režiju i scenarij filma Obrana i zaštita.

Vezane novosti

Drama