Fjodor Mihajlovič Dostojevski Idiot

Idiot

Kreativni tim

Redatelj, autor adaptacije i scenograf

Vasilij Senjin

Prevoditelj

Igor Buljan

Dramaturginja

Mirna Rustemović

Kostimografkinja

Doris Kristić

Skladatelj

Ozren K. Glaser

Dizajner svjetla

Aleksandar Čavlek

Asistentica redatelja

Andrea Lipej

Asistent scenografa

Ante Serdar

Asistentica kostimografkinje

Dubravka Skvrce

Video

Toma Zidić

Ansambl predstave

Knez Lav Nikolajevič Miškin

Parfjon Semjonovič Rogožin

Nastasja Filipovna Baraškova

Atanasij Ivanovič Tocki

Ivan Fjodorovič Jepančin

Jelizaveta Prokofjevna

Aleksandra

Adelaida

Aglaja

Ardalion Aleksandrovič Ivolgin

Nina Aleksandrovna Ivolgina

Kolja / Stari Knez Ivan Petrovič

Gavrilo Ardailionovič (Ganja)

Varvara Ardalionovna (Varja)

Lukjan Timofejevič Lebedev

Darja Aleksejevna / Kneginja Belakonska

Ferdiščenko

Jevgenij Pavlovič Radomski

Ivan Petrovič Pticin

Knez N

Marin Klišmanić

Inspicijent

Roko Grbin

Šaptačica

Višnja Kiš

Konsekutivno prevođenje na pokusima

Ekatarina Kapor

Redatelj: Vasilij Senjin

 U jednom od vagona trećeg razreda našla su se, u svanuće, nasuprot jedan drugome, dva putnika: obojica mladi ljudi, obojica gotovo bez ikakve prtljage, obojica negizdelinski odjevena, obojica s prilično zanimljivim fizionomijama, naposljetku, obojica sa željom da zapodjenu razgovor… Jedan od njih je bio nevelika rasta, kojih dvadeset sedam godina, kuštrav i skoro crnokos, sivih, sitnih, ali plamenih očiju… Bio je toplo odjeven u prostranom crnom kožuhu, te nije zebao po noći, ali je njegov susjed morao na svojim drhtavim leđima podnijeti slast vlažne ruske noći u studenom, za koju, očito, nije bio spreman… Vlasnik plašta je bio mlad čovjek, također kojih dvadeset šest godina, rasta nešto višega od srednjeg, jako svijetle guste kose, upalih obraza i lagačke, šiljaste svijetle bradice… Početak je to slavnog romana Idiot Dostojevskoga, u kojemu upoznajemo dva protagonista, Rogožina i Lava Miškina, koji će ispreplesti svoje sudbine u jednome od najboljih djela iz pera velikoga ruskog književnika.

 Radoznalost, ljubav, suparništvo, žrtvovanje, patnja, neodlučnost, nebrojene male i velike nesreće, samo su neke sastavnice ovoga uzbudljivog romana koji će na sceni HNK u Zagrebu biti premjerno izveden, u režiji Vasilija Senjina.

Fjodor Mihajlovič Dostojevski (1821.–1881.), ruski romanopisac, novelist, publicist i jedan od najznačajnijih književnika u povijesti. Rano se odlučio za spisateljski rad i već 1846. svojom je duljom pripovijetkom Bijedni ljudi oduševio kritiku i čitatelje. Poslije robije u Sibiru promijenio je svjetonazor i počinje slaviti carizam, rusko pravoslavlje i nacionalizam. Putuje Europom, a poslije povratka u Rusiju napisao je svoja najbolja djela; Zločin i kazna, Idiot, Bjesovi, Braća Karamazovi i dr.

Vezane novosti

Drama