Fjodor Mihajlovič Dostojevski Idiot

Redatelj: Igor Vuk Torbica

 U jednom od vagona trećeg razreda našla su se, u svanuće, nasuprot jedan drugome, dva putnika: obojica mladi ljudi, obojica gotovo bez ikakve prtljage, obojica negizdelinski odjevena, obojica s prilično zanimljivim fizionomijama, naposljetku, obojica sa željom da zapodjenu razgovor… Jedan od njih je bio nevelika rasta, kojih dvadeset sedam godina, kuštrav i skoro crnokos, sivih, sitnih, ali plamenih očiju… Bio je toplo odjeven u prostranom crnom kožuhu, te nije zebao po noći, ali je njegov susjed morao na svojim drhtavim leđima podnijeti slast vlažne ruske noći u studenom, za koju, očito, nije bio spreman… Vlasnik plašta je bio mlad čovjek, također kojih dvadeset šest godina, rasta nešto višega od srednjeg, jako svijetle guste kose, upalih obraza i lagačke, šiljaste svijetle bradice… Početak je to slavnog romana Idiot Dostojevskoga, u kojemu upoznajemo dva protagonista, Rogožina i Lava Miškina, koji će ispreplesti svoje sudbine u jednome od najboljih djela iz pera velikoga ruskog književnika.

 Radoznalost, ljubav, suparništvo, žrtvovanje, patnja, neodlučnost, nebrojene male i velike nesreće, samo su neke sastavnice ovoga uzbudljivog romana koji će na sceni HNK u Zagrebu biti premjerno izveden, u režiji Igora Vuka Torbice, koji u svojim redateljskim bilješkama naglašava: Iako Idiot danas svijetli nad književnim nebom Europe kad jedan od njezinih najsvjetlijih toponima, mnogi su ovome romanu zamjerali činjenice da je pisan u dijelovima, bez pravoga kompozicijskog plana, da je sadržaj disperzivan i nerijetko kontradiktoran… ali za mene, sve su to prednosti. U Idiotu vidim nešto od prapočetaka, nešto od antiromana, nešto što je možda izmicalo i samome autoru, a što u potpunosti komunicira s našom stvarnošću. Pripisujući atribute dobrote našoj stvarnosti, postavlja se pitanje zašto bi pojava takva čovjeka među nama izazvala konflikte, sumnje i kaos, i to baš sada, u trenutku u kojemu toliko priželjkujemo i trebamo pojavu autentičnoga dobrog čovjeka s novim idejama o življenju i oblikovanju ljudskih odnosa.

Fjodor Mihajlovič Dostojevski (1821.–1881.), ruski romanopisac, novelist, publicist i jedan od najznačajnijih književnika u povijesti. Rano se odlučio za spisateljski rad i već 1846. svojom je duljom pripovijetkom Bijedni ljudi oduševio kritiku i čitatelje. Poslije robije u Sibiru promijenio je svjetonazor i počinje slaviti carizam, rusko pravoslavlje i nacionalizam. Putuje Europom, a poslije povratka u Rusiju napisao je svoja najbolja djela; Zločin i kazna, Idiot, Bjesovi, Braća Karamazovi i dr.

Igor Vuk Torbica (1987.), kao najbolji student kazališne režije u svojoj generaciji na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, dobitnik je nagrade Hugo Klajn. S uspjehom je inscenirao Molièreova Don Juana, Razbijeni vrč Huga von Kleista, Hinekmana Ernsta Tollera, Shakespeareova Tita Andronika, Lorcinu Krvavu svadbu. Režirao je u brojnim kazalištima u regiji, a za svoje predstave osvojio je velik broj nagrada. Pripadnik mlađe generacije redatelja, Igor Vuk Torbica je izgradio autentičan i uzbuđujući autorski rukopis smjelo se poigravajući s tradicijom i predrasudama, ne bježeći od ironije i sarkazma i snažnog političkog angažmana.

Drama