Novosti

Premijera predstave <em>Idiot</em>

Premijera predstave IdiotDrama — 13. prosinca 2019.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu oprostit će se od stare godine izvedbom dramske predstave Idiot u tradicionalnom premijernom terminu 30.prosinca. Uprizorenje jednog od najvećih romana ruske pa i svjetske literature na sceni HNK u Zagrebu potpisuje ruski redatelj Vasilij Senjin.

Radoznalost, ljubav, suparništvo, žrtvovanje, patnja, neodlučnost, nebrojene male i velike nesreće, samo su neke sastavnice uzbudljiva romana Fjodora Mihajloviča Dostojevskog – Idiot koja nije postavljana u HNK u Zagrebu od 1960. godine kad su roman adaptirali i režirali Georgij Paro i Božidar Violić. Redatelj Vasilij Senjin zagrebačkoj je publici već poznat po svojim predstavama nastalim prema klasicima ruske književnosti, dok je o radu na novoj predstavi rekao:
Sretan sam što sam dobio mogućnost ponovno raditi u Hrvatskoj i završiti svojevrsnu trilogiju prezentiranja moje vizije velikih djela ruske klasične literature. Za gledatelje koji se sjećaju izvedbi Ane Karenjine Lava Tolstoja i Čehovljeva Galeba, nadam se da će biti zanimljivo nastaviti dijalog o konstantnim previranjima u ljudskoj prirodi.

Idiota će publika moći gledati 7., 11., 13., 20. i 21. siječnja te 3., 4., i 5. veljače.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.