Giacomo Puccini Madama Butterfly

Madama Butterfly

Kreativni tim

Dirigent

Marcello Mottadelli / Josip Šego

Redatelj

Andrea Cigni

Scenograf

Dario Gessati

Kostimografkinja

Valeria Donata Bettella

Oblikovateljica svjetla

Fiammetta Baldiserri

Asistent redatelja

Luca Barracchini

Asistentica scenografa, volonterka

Maddalena Moretti

Asistentica kostimografkinje

Mia Rejc Prajninger

Zborovođa

Luka Vukšić

Ansambl predstave

CIO-CIO SAN

Valentina Fijačko Kobić / Bianca Margean

SUZUKI

Sofia Ameli Gojić / Helena Lucić Šego / Margareta Matišić (studijska uloga)

BENJAMIN FRANKLIN PINKERTON

Angelo Fiore / Stjepan Franetović

KATE PINKERTON

Dina Jularić Ivančić

SHARPLESS

Ljubomir Puškarić / Siniša Hapač

GORO

Ivo Gamulin / Siniša Galović

YAMADORI

Tvrtko Stipić

BONZO

Siniša Štork / Ivica Trubić

CARSKI POVJERENIK

Ozren Bilušić

MATIČAR

Željko Grofelnik

MAJKA

Tamara Cipek

UJAK

Neven Mrzlečki

ROĐAKINJA

Iva Juras

Tetka

Lidija Madjerčić

TUGA, dijete

Lovro Palada, Vigo Ruško

Koprodukcija s Fondazione Arena di Verona

Dirigent: Marcello Mottadelli  / Josip Šego

Redatelj: Andrea Cigni

Veliki talijanski skladatelj Giacomo Puccini napisao je operu Madama Butterfly krajem 1903., zabilježivši na partituri  i vrijeme kada je odložio pero: bilo je to 27. prosinca 1903., malo prije ponoći. Iako je autor unaprijed vjerovao u uspjeh svojega novog djela, na praizvedbi u milanskoj Scali 17. veljače 1904., na kraju izvedbe uslijedili su brojni zvižduci i sveopće negodovanje. No, Puccinija to nije osobito uzbudilo jer je bio posve uvjeren u kvalitetu svojega djela. Izvedba u Bresci u svibnju 1904. godine dala mu je za pravo i tada započinje trijumfalan put ove opere po talijanskim i svjetskim pozornicama.

Madama Butterfly jedna je od najdirljivih Puccinijevih opera koja pripovijeda o nesretnoj sudbini Cio-Cio San, mlade Japanke zvane Butterfly  / Leptirica, i poručnika američke mornarice B. F. Pinkertona. Potaknuta beskrajnom ljubavlju prema Pinkertonu Cio-Cio San prelazi na kršćanstvo, no niti to, kao ni sva ostala njezina nastojanja da zadrži svoju ljubav uz sebe, nije bilo dovoljno te ona na kraju, ostavljena, odustaje od života. Dramatična i potresna priča o srazu dvaju svjetova u kojima bezuvjetna ljubav nije bila dovoljna za sreću i miran život, uzburkala je publiku i kritiku već na samom početku, ne prestajući očaravati ljubitelje opere sve do danas. Poslije više od petnaest godina Opera zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta ponovno ima na repertoaru ovo besmrtno djelo, koje će na scenu biti postavljeno u koprodukciji s Fondazione Arena di Verona, uglednim organizatorom  jednoga od najpoznatijih svjetskih ljetnih opernih festivala.

JOSIP ŠEGO je studij dirigiranja završio na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i dobitnik je Dekanove nagrade za ravnanje Menottijevom operom Medium.  Odmah poslije diplome u zagrebačkoj je Operi angažiran kao korepetitor, a 2005. dobiva status dirigenta, debitiravši s operom Vincenza Bellinija Capuleti i Montecchi. Ravna mnogim izvedbama opernoga i baletnog repertoara Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

ANDREA CIGNI je diplomirao režiju na Fakultetu za umjetnost, glazbu i kazalište u Bologni, a iskustvo je stjecao i kao glumac te sudionik plesnih produkcija. Kao redatelj debitirao je 2006. u Cremoni s glazbeno-plesnom produkcijom pod naslovom Madrigali Buenos Airesa i od tada režira operna djela diljem rodne Italije, često  gostujući u brojnim europskim i svjetskim kazalištima.

Vezane novosti

Opera