Ivan Penović Znaš ti tko sam ja

Znaš ti tko sam ja

Ivan Penović

Z N A Š   T I   T K O   S A M   J A 

Redatelj Ivan Penović

U novoj godini Drama zagrebačkoga HNK postavlja predstavu Znaš ti tko sam ja na veliku pozornicu.

Ivan Penović, autor mlađe generacije, ovaj put dramaturg i redatelj,  opisuje budući projekt:

Zamislite dva brata. Naši su ljudi, ali su i onako, pomalo svjetski, tako izgledaju. Zamislite ih sada kao dvorske savjetnike; na francuskome dvoru, negdje u osamnaestome stoljeću. Zatim ih zamislite u rasponu od tjedan dana i na ruskome dvoru. A potom i na engleskome. Zamislite ih sada na sva tri mjesta istodobno. Na jednome falsificiraju novac, na drugome spavaju s kraljicom, a na trećemu im sude, ali se oni izvuku pomoću ispričnica s drugih dvaju dvorova.

Sada zamislite da nisu dvojica, nego da ih je najmanje sedam. Možda su ipak trojica. Kamo god dođu, dočekaju ih lijepo, iako nisu sigurni zašto. Kamo god dođu, odmah je jasno kako neće dugo ostati. I primjećujemo da se pojavljuju u svim važnim, povijesnim događanjima. Uvijek se nađu na pravome mjestu u pravo vrijeme, ali samo kao prisutni, dok netko drugi uvijek djeluje. Oni su samo prisutni; kao dvorski savjetnici, kao gosti dvora, kao prijatelji naših prijatelja koje odavno nismo vidjeli...

Ova predstava polazi od likova smišljenih po uzoru na djela Stjepana Zanovića i pjesnika Miroslava Zanovića iz osamnaestoga stoljeća. Glumačkim improvizacijama nastat će izvedbeni tekst, uz korištenje povijesnih zapisa (Pavel Apolonovič Rovinski, Mihail Ivanovič Barsukov) te novijih romansiranih biografija spomenutih povijesnih ličnosti (Milo Dor, Robert Bacalja). Radnja će od povijesnih činjenica i povijesnih likova s dvorova 18. stoljeća prelaziti sve više u apsurdnu i fiktivnu građu, pa će se osim navedenoga, kao polazište koristiti i slavni Kralj Ubu Alfreda Jarryja. Predstava će biti fokusirana upravo na povijesne relacije, izvrtanje činjenica, stvarajući pritom nelinearan tijek, varirajući stilom između stand-upa, seminarskog izlaganja i dramske predstave.

Ivan Penović (1992.), dramaturgiju je diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Već svojim prvim tekstovima, izvedenim u tijeku studija izazvao je pozornost kritike i publike. Osim pisanja bavi se i režijom, a često i glumi u svojim predstavama. U dvije posljednje godine u zagrebačkome ITD-u izvedene su njegove predstave Prijeđanje vublike 148, u sklopu europskog projekta Performing Europe 2020. i predstava Katalonac. Penovićev teatar je televizičan, on kombinira suvremeni stand-up i sumnju u mogućnost komunikacije, brišući granice između glumaca i publike, uz veliku dozu duhovitosti i mladenačke energije. Inscenacija autorske predstave "Znaš ti tko sam ja" prva je njegova suradnja sa zagrebačkim HNK.

Autorski tim

Autor teksta i redatelj Ivan Penović

Scenograf Filip Triplat

Glazba Karlo Mrkša, Filip Triplat

Odabir kostima Glumački ansambl predstave

Oblikovanje svjetla Dragan Micić, Ivan Penović

Asistentica redatelja Vida Zelić

Ansambl predstave

Stjepan Zanović Livio BADURINA

Primislav Zanović Bernard TOMIĆ

Voditelj - Narator /Sluga Tanović Silvio VOVK

Inkvizitorica/ Trgovac Jordan/ Ankica Kutle Lana BARIĆ

Antun Zanović / Trgovac Chomel / Mama Ubu Nina VIOLIĆ

Inspicijentica i šaptačica Suzana Bogdan-Pavek

Praizvedba 6.3.2020.

Vezane novosti

Drama