Miranda Rose Hall Predstava za žive u doba izumiranja

Predstava za žive u doba izumiranja

Predstava se izvodi u klubu Peti Kupe, Trnjanska cesta 5 u Zagrebu (Kompleks Paromlin između KD Vatroslav Lisinski i Glavnog kolodvora.)
Karta s lokacijom nalazi se niže, ispod teksta, u fotogaleriji.

Premijera projekta Predstava za žive u doba izumiranja u režiji Anice Tomić i produkciji Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu održat će se 26. lipnja u multifunkcionalnom prostoru kluba Peti kupe na Trnjanskoj.
Predstava je dio EU projekta STAGES koji je financiran od strane Europske komisije, a  realizirat će se u deset  europskih partnerskih kazališta. STAGES (Sustainable Theatre Alliance for a Green Environmental Shift) je nikad prije viđen kazališni eksperiment koji na revolucionaran način uključuje kulturni sektor u interakciju s konceptom održivosti.

Hrvatska verzija predstave jedinstvena je po tome što sudjeluju djeca. Dramaturginja Jelena Kovačić u suradnji sa spisateljicom Mirandom Rose Hall posebno je tekst prilagodila djeci.

Čak četrnaest utjecajnih kazališnih organizacija, uključujući partnere u akademskoj zajednici i vodeću europsku kazališnu mrežu, udružilo se s redateljicom Katie Mitchell i koreografom Jérômeom Belom – dvoje umjetnika koji su poznati po tome što ugrađuju održivost u svoj rad – na turnejama novih predstava o klimatskoj krizi.

Režija — Anica Tomić

Dramaturgija — Jelena Kovačić

Prijevod — Jelena Svilar

Glazba — Nenad Kovačić

Kostimografija — Doris Kristić

Asistentica projekta i dramska pedagoginja — Grozdana Laić Horvat

Dramska pedagoginja — Iva Milley

Asistentica dramaturgije — Emma Kliman

Oblikovatelj svjetla i tehnička koordinacija u Petom kupeu — Saša Fistrić

Tehnička izrada električnih bicikala — Vedran Relja, Filip Kovačić-Popov

Viola — Dora Šimunić

Igraju — Naomi Temitope Okoli, Eva Markulin

Biciklisti — Eugen Puškarić, Saša Ferderbar Bućan, Adam Horvat, Dante Krželj, Matko Idžan, Teo Marić, Tonka Iva Šimundić

Zboristi — Hana Đulvat, Laura Dir Cico, Šimun Lončar, Dora Matijević, Lorna Petrač, Mia Javor, Maša Zemljić, Zara Žerajić, Marija Turčić, Karolina Janušić, Bianca Sente, Lena Barišić Poljak

Inspicijentica — Suzana Bogdan-Pavek

Partneri su:

•             Théâtre de Liège (Belgija)

•             MC93 - House of Culture of Seine-Saint-Denis (Francuska)

•             Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu (Hrvatska)

•             The Royal Dramatic Theatre, Dramaten, Stockholm (Švedska)

•             Lithuanian National Drama Theatre (Litva)

•             Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa (Italija)

•             Trafó House of Contemporary Arts (Mađarska)

•             Teatro Nacional D. Maria II (Portugal) (Portugal)

•             NTGent (Belgija)

•             Slovensko narodno gledališče Maribor (Slovenija)

•             Riga Technical University - University of Latvia (Latvia)

•             European Theatre Convention (Njemačka)

Zahvaljujemo na crtežima koje su dali: Mihael Vito Prosoli, Eva Lucija Prosoli, Zoe Pauška, Mika Ruđer Kukić, Akira Roza Kukić, Frida Anković, Ema Kovalisko, Jakov Jeričević, Nika Filipčić, Ivan Leko, Matej Kaufman, Eliza Božićević, Isabella Božićević, Sven Katić, Lana Starčević, Erik Čulo, Ema Okroša, Mark Gaćina, Lota Szilvasy, Amelie  Szilvasy, Dominik Blauhron,  Zoja Čorak, Tena Zanoški, Ida Bayer, Nela Bačić, Ema Bačić, Amalia Čulo, Veronika Rapaić, Eva Helena Hudoletnjak, Tilla Novaković, Luna Miočić, Bruna Jurišić, Lea Gjergjizi

Zahvaljujemo i Tei Nucak, Ani Malnar, Tomislavu Zajecu, Karli Pudar, Ani Kreitmeyer, Amandi Prenkaj, Mariji Krajančić

Predstavu koja ukazuje na sve ekološke katastrofe današnjice i apelira na održivost planete u potpunosti igraju dvije djevojčice. Dvanaestogodišnja Naomi Temitope Okoli je podrijetlom iz Nigerije te kao dijete doseljenika priča o katastrofi koja dolazi govoreći i o klasnim i rasnim razlikama. Trinaestogodišnja Eva Markulin je iz Zagreba te na dnevnoj razini preispituje svoje postupke i tvrdi: „Nisam dovoljno učinila za Zemlju.“ 

Kada sam pogledala predstavu koju su kao monodramu za afroameričku glumicu konceptualno osmislili Katie Mitchell  i Jérôme Bel, bilo mi je odmah jasno da u hrvatskoj verziji želim da to igra djevojčica, to jest dvije djevojčice. Sjetila sam se odmah  djevojčice Grete Thunberg koja je strastveno obraćajući se UN-u govorila: „Kako se usuđujete? Kako se usuđujete?“  U mojem konceptu dvije djevojčice koje će budućnost ekološke katastrofe dočekati u  njihovoj zreloj dobi, ozbiljno, strastveno, ali i zabrinuto govore o onome što nas čeka.  One žele upozoriti, kliknuti, ako treba održati predavanje da se svi sjetimo da smo dio i neraskidivo tkivo tkanja jedine planete koju mi kao ljudi imamo, a to je Planeta Zemlja. Djeca su naša budućnost, ona već žive ekološku krizu koja ih je dočekala u njihovim formativnim godinama, naglašava Anica Tomić rekavši kako je Predstava za žive u doba izumiranja balada o nama koji još uvijek možemo spriječiti bespovratnu katastrofu.

Svjetsku premijeru izvorne verzije teksta produciralo je Baltimore Center Stage (Stephanie Ybarra, umjetnički ravnatelj/Michael Ross, izvedbeni ravnatelj). Predstavu je izvela i razradila kazališna skupina LubDub, Caitlin Nasema Cassidy i Geoff Kanick, umjetnički ravnatelji, Robert Duffley, dramaturg.  Dijelom je razrađena uz pomoć Orchard Projecta (www.orchardproject.com), Arija Edelsona, umjetničkog ravnatelja.

Koncept produkcije i režiju izvorne predstave potpisuje Katie Mitchell koja je projekt osmislila s  Jérôme Belom, iz Théâtre Vidy-Lausanne, u suradnji s Competence Centre in Sustainability (Centar za kompetencije održivosti) Sveučilišta u Lausannei. 

Električnu energiju korištenu u predstavi prozivode izvođači na sceni.

Drama