Haruki Murakami — Frank Galati Kafka na žalu

Kafka na žalu

"KAFKA NA ŽALU"


temeljeno na djelu Harukija Murakamija


scenska adaptacija Frank Galati

Redatelj: Ivica Buljan

Dramaturginja: Mirna Rustemović

Scenograf: David Maljković

Kostimografkinja: Ana Savić Gecan

Skladatelj: Mitja Vrhovnik Smrekar

Scenski pokret: Šimun Stankov

Oblikovatelji svjetla i videa: Sonda 4, Toni Soprano Meneglejte

Asistent redatelja: Patrik Sečen (volonter)

Asistentica scenografa: Antonija Veljačić

Asistentica kostimografkinje: Mirjam Krajina

Praizvedba  18. rujna 2008. u Chicagu

Pretpremijera 26. lipnja 2020.

OSOBE

KAFKA, petnaestogodišnji momak: Matija ČIGIR

NAKATA, muškarac u ranim šezdesetim: Dragan DESPOT

GOSPOĐICA SAEKI,  žena u kasnim četrdesetim: Alma PRICA      

JOHNNIE WALKER, muškarac u četrdesetim: Krešimir MIKIĆ

OSHIMA, muškarac u ranim tridesetim: Marin KLIŠMANIĆ

ČAVKA, Kafkin alter ego: Tin ROŽMAN

SAKURA, djevojka u ranim dvadesetim: Iva JERKOVIĆ  

HOSHINO, muškarac u ranim dvadesetim: Igor KOVAČ

PUKOVNIK SANDERS, muškarac u kasnim pedesetim: Goran GRGIĆ

SETSUKO OKAMOCHI, učiteljica u ranim tridesetim: Nina VIOLIĆ

OTSUKA, postariji mačak: Ksenija MARINKOVIĆ

MIMI, sijamska mačka: Ana BEGIĆ

Dr. JUICHI NAKAZAVA, muškarac u šezdesetim: Siniša POPOVIĆ

BOJNIK JAMES P. WARREN, muškarac u četrdesetim: Livio BADURINA

Gđica SOGA, aktivistica u ranim tridesetim: Ivana BOBAN

PUKOVNIKOVA DJEVOJKA, dvadesetak godina: Tesa LITVAN

POLICAJAC, u ranim tridesetim: Nikša KUŠELJ

SNAŽAN VOJNIK, u ranim tridesetim / PAS, tinejdžer: Filip VIDOVIĆ

TELEVIZIJSKA NAJAVLJIVAČICA, u ranim tridesetim: Iva MIHALIĆ

DJEVOJKA, petnaestak godina: Luca ANIĆ   

VISOKI VOJNIK, muškarac u ranim dvadesetim: Ivan COLARIĆ

KAVAMURA, muški mačić: Marin STEVIĆ

Inspicijent: Roko GRBIN

Roman slavnoga japanskog pisca Harukija Murakamija, Kafka na žalu, prati putovanja dvaju glavnih likova: petnaestogodišnjega Kafke i starca Nakate, čije se sudbine čudesno isprepleću okružene magičnim Murakamijevim svijetom. Obojica svoje putovanje započinju u Tokiju, no mladić brzo napušta grad, dok starac ostaje tražiti pobjeglu mačku. Svaki od likova ima vlastite probleme: Kafka napušta rodni grad, nesretan u domu u kojemu živi s ocem, slavnim kiparom, uvjeren kako samo bijegom može izbjeći edipovsku sudbinu. Utočište nalazi u maloj knjižari koju vodi prelijepa, ali povučena Miss Saeki. Starac Nakata, koji poslije traume iz Drugoga svjetskog rata više nije u stanju pisati i čitati, zna razgovarati s mačkama, pa tražeći izgubljene kućne mačke, zarađuje za život. Njihovi se putevi križaju, a onda nastavljaju dalje susrećući osim ljudi, životinjska i mitska bića. U kolopletu snova i fantazmagorije put vodi kroz fantastičan svijet jednoga od najboljih pisaca današnjice, otkrivajući istine o životu i nama samima. Ponekad je sudbina nalik maloj pješčanoj oluji koja stalno mijenja smjer. I ti mijenjaš smjer, ali te pješčana oluja stalno slijedi. Okrećeš se, ali se ona prilagođava. I tako stalno, stalno igraš tu igru poput kakva plesa sa smrću u tren prije svitanja. Zašto? Zato što ta oluja koja divlja u daljini nije nešto što nema nikakve veze s tobom. Ta oluja si ti.

Roman koji je proslavio Murakamija, na svjetsku je scenu postavio ne manje slavan japanski redatelj Yukio Ninagawa u dramatizaciji američkoga pisca Franka Galatija. Postavljanjem ovog naslova na repertoar HNK u Zagrebu, dramski ansambl i redatelj Ivica Buljan uhvatit će se u koštac s nesvakidašnjim djelom koje balansira između realnosti i snoviđenja, otvarajući neke nove svjetove, postavljajući neka nova i neočekivana pitanja koja se tiču sviju nas.

 Haruki Murakami (1949.), japanski je pisac rođen u Kyotu, a dramsko pismo je studirao na Sveučilištu Weseda u Tokiju. Pisati je počeo u ranim tridesetim godinama te poslije nekoliko uspjelih romana objavljenih u Japanu, postaje svjetski poznat objavljivanjem djela Norveške šume. Od 1986. živi u SAD-u. Njegova najpoznatija djela su Moj slatki Sputnik, Južno od granice, zapadno od sunca, Tvrdo kuhana zemlja čudesa, Kafka na žalu, Ljetopis ptice navijalice, 1Q84.

 Frank Galati (1943.), američki pisac, redatelj i glumac, rođen u Illinoisu, autor je mnogih filmskih adaptacija te dobitnik nagrade Tony za najbolju adaptaciju romana Plodovi gnjeva. Osim dramatizacije romana Kafka na žalu, Galati je dramatizirao i režirao dvije Murakamijeve novele iz zbirke Nakon potresa. Surađuje s mnogim američkim redateljima i često glumi u filmovima.

Dramatizaciju Kafke na žalu naručilo je kazalište Steppenwolf u Chicagu, Illinois, koje je izvelo praizvedbu djela 2008. godine; umjetničko vodstvo Martha Lavey, izvršni ravnatelj david Hawkson.

Ivica Buljan (1965.) na scenu je postavio brojne tekstove suvremenih pisaca, ali ne zanemarujući ni klasične tekstove. Na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu režirao je višestruko nagrađene ansambl predstave Tri zime Tene Štivičić, Vučjak Miroslava Krleže i Ciganin, ali najljepši Kristiana Novaka. Kao redatelj često surađuje s ljubljanskim SNG-om te brojnim kazalištima u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj i Norveškoj, uprizorojući neke od najintrigantnijih modernih autora poput Geneta, Koltèsa, Müllera ili Elfriede Jelinek. Za svoj je rad nagrađen brojnim priznanjima, a dobitnik je francuskog odličja Viteza reda umjetnosti i književnosti.

Vezane novosti

Drama