Višnja Kačić Rogošić HOMO THEATRALIS - Bobo Jelčić i fina oštrica realizma

HOMO THEATRALIS - Bobo Jelčić i fina oštrica realizma

HOMO THEATRALIS

Višnja Kačić Rogošić: Bobo Jelčić i fina oštrica realizma

Srijeda, 8. veljače 2023. u 21 sat u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu

Nakon izvedbe predstave Sorry teatrologinja Višnja Kačić Rogošić u razgovoru s redateljem Bobom Jelčićem i glumcima iz predstave uvest će nas u opus i metodologiju toga intrigantnoga redatelja. Premda je riječ o jednome od najpoznatijih hrvatskih kazališnih stvaratelja, istraživačka priroda njegova rada čini ga stalno zanimljivim sugovornikom, bilo da je riječ o onome što prethodi kazališnoj predstavi, o tome što možemo vidjeti na pozornici ili o onome izvan pozornice na što izvedeno upućuje. Razgovarat će se o suptilnoj kritici kao načinu na koji se postiže realnost na sceni, izazovima tekstnoga predloška i fizičkoga kazališta, o tome što kazalište može naučiti od svakodnevice i od filma, kako izgleda Jelčićev redateljski rad s glumcima.

Događanje se ostvaruje unutar serije portreta o velikim kazališnim stvarateljima te istaknutim suvremenicima čije je djelovanje vezano uz Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, koju Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa u sezoni 2022/2023. priprema u suradnji s HNK-om.

Projekt Homo theatralis HDKKT organizira i provodi od 2021. obuhvaćajući njime predavanja i radionice širokoga raspona tema iz područja izvedbenih umjetnosti. Projekt rastvara pogled u kazalište, sa žarištem na aktualnostima, promjenama koje zahvaćaju izvedbenu scenu, važnim ostvarenjima, kritičarskim i teatrološkim uvidima i istraživanjima.