Pippo Delbono Ljubav

Ljubav

Predstava Ljubav kazališne grupe Pippa Delbona –
glazbeno poetično putovanje kroz zemlje i osjećaje

Predstava Amor /Ljubav kazališne grupe Pippa Delbona, jednog od najistaknutijih talijanskih kazališnih umjetnika gostovat će 3. i 4. lipnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

S renomiranim talijanskim kazališnim i filmskim redateljem, piscem i glumcem, Pippom Delbonom zagrebački HNK počeo je svoju međunarodnu suradnju još prije sedam godina a predstava Ljubav koju će zagrebačka publika početkom lipnja imati priliku vidjeti, premijerno je izvedena u kazalištu Storchi u Modeni prošle godine.

Prema riječima autora predstava prikazuje dvostruku viziju ljubavi. Dok slušamo glasove i riječi, svatko od nas traga za tom ljubavlju koja nas i ispunjava strahom, tako da joj pokušavamo pobjeći.
Predstavu je inicirao susret Pippa Delbona i kazališnog producenta Renza Barsottija koji već godinama živi i radi u Portugalu, a tada je nastala ideja o zajedničkoj realizaciji projekta. Tu je započelo istraživanje pojma ljubavi koji nije samo osjećaj, nego i stanje duše te pravi pokretač ljudskoga organizma.
Predstava Ljubav je glazbeno i poetično putovanje zemljama i osjećajima kroz Portugal, Angolu, Kapverdske otoke. Glazba koju slušamo pripada tugaljivu portugalskom fadu, glazba koja eksplodira energijom svojih pjevača u izmjenjujućem ritmu, stvarajući žive slike polagane procesije.

U tom svijetu su i pjesnici Carlos Drumming De Andrade, Eugenio De Andrade, Daniel Damásio Asensão Filipe, Sophie de Mello Bryner Andersen, Jacques Prévert, Reiner Maria Rilke i Florabela Espanca, čije stihove govore glumci u hipnotičkom ritmu.

O redatelju:

Talijanski pisac, glumac, kazališni i filmski redatelj, Pippo Delbono, rođen je u Varazzeu 1959. godine. Početkom osamdesetih godina 20. stoljeća utemeljio je kazališnu grupu s kojom je ostvario brojne teatarske produkcije koje se smatraju iznimno važnim dostignućima suvremena teatra. Susret s umjetnicima i ljudima s društvenih margina utjecao je na promjenu u Delbonovu načinu rada, i otada u svim svojim produkcijama ravnopravno surađuje s profesionalcima i onima koji to nisu.

Već više od dvadeset godina njegova kazališna trupa stvara nepresušnu rijeku produkcija koje kombiniraju kazališni izraz, poeziju, glazbu, film i pokret , gostujući na prestižnim festivalima diljem svijeta, od Festivala u Avignonu, Biennalea u Veneciji, Festwochen u Beču do Trans Amerika Festivala u Montrealu, Holland Festivala i mnogih drugih. Među mnogim produkcijama, izdvajaju se: Barboni, La rabbia / Bijes, Esodo / Egzodus, Gente di plastica / Ljudi od plastike, Urlo / Krik, Il silenzio / Tišina, Racconti giugno / Lipanjske priče, Questo buio feroce / Ova žestoka tama, La manzogna / Laž, Doppo la battaglia / Poslije bitke, Il tempo degli assassini / Vrijeme ubojica, Vangelo / Evanđelje, Goia/ Radost i dr. Od 2003. godine snimio je nekoliko filmova; Guerra / Rat (nagrađen kao najbolji dokumentarni film u Veneciji, 2004.), La paura / Strah, Amore Carne / Ljubavno meso, Sangue / Krv, Vangelo / Evanđelje, premijerno prikazanih na važnim filmskim festivalima kakvi su Venecijanski filmski festival i Filmski festival u Locarnu.
Glumio je u filmovima Bertoluccija, Guadagnina, Greenawayja, a osim vlastitih kazališnih projekata režira i opere: u napuljskome kazalištu San Carlo na scenu je postavio Mascagnijevu operu Cavalleria rusticana, 2012. i Puccinijevu Madama Butterfly, 2014.

Autor je nekoliko knjiga u kojima piše o kazalištu, svojemu radu, istraživanjima koja prethode radu na predstavama ili filmu, a dobitnik je brojnih nagrada među kojima se ističu: Specijalna UBU nagrada 1997. za predstavu Barboni, Nagrada kritičara za film Guerra, Olimpijska nagrada za kazališne inovacije u Wroclawu, Europska kazališna nagrada za nove kazališne realnosti, 2009. i Nagrada međunarodnoga kazališnog festivala u Istanbulu, 2021.

Iz kritika

Predstave se razvija u vizijama, praćenim potresnim melodijama i sjajnim slikama koje nam dočaravaju energični izvođači, odjeveni čas U elegantna odijela, čas u krpe, kao da pripremaju nekakav voodo ritUal… Ono što prevladava je zajednička emocija, omotana portugalskom glazbom…
Il Manifesto, Rim

U jednome trenutku čujemo Delbonov glas iz pozadine: Krećem od tragična momenta U mojem životu; od tUgovanja nad ljubavlju. To veliki je gubitak o kojemu još nisam u Stanju govoriti. I tako je nastala predstava koja neprestano plovi između ljubavi i boli. Života i smrti… www. controscena.net

Pippo Delbono je specifičan umjetnik koji godinama djeluje na scenama s velikom energijom. Njegove SU predstave bajke, U kojima nas podsjeća kako njegov teatar kombinira brutalnost i nježnost… Njegovo je kazalište potrebno svima nama, jer govori o stvarnome životu s puno osjećaja i strasti… www.limina teatri.it

Ideja i režija —— Pippo Delbono

Glazba —— Pedro Jóia i razni skladatelji

Scenografija —— Joana Villaverde

Kostimografija —— Elena Giampoli

Oblikovanje svjetla —— Orlando Bolognesi

Savjetnik za književnost —— Tiago Bartolomeu Costa

Oblikovanje zvuka —— Pietro Tirella

Tehničko vodstvo —— Enrico Zucchelli

Organizacija projekta —— Renzo Barsotti

Produkcija —— Alessandra Vinanti

Organizacija —— Silvila Cassanelli

Nastupaju

Dolly Albertin, Gianluca Ballaré, Margherita Clemente, Pippo Delbono,

Ilaria Distante, Aline Frazão, Mario Intruglio, Pedro Jóia, Nelson Lariccia,

Gianni Parenti, Miguel Ramos, Pepe Robledo, Grazia Spinell

Drama