Jules Massenet Werther

Werther

Dirigent PIER GIORGIO MORANDI
Redatelj DANTE FERRETTI

Koprodukcija s kazalištem Carlo Felice iz Genove Druga operna premijera donosi još jedno uglazbljenje književnog djela − operu Werther skladanu prema romanu Patnje mladog Werthera Johanna Wolfganga von Goethea, jedno od kapitalnih djela svjetske književnosti. Taj epistolarni roman iz 1774. odmah je po objavljivanju postigao takav uspjeh kakav nije ponovilo nijedno književno djelo nakon njega. Mladi ljudi počeli su se poistovjećivati s Wertherom − odijevati se poput njega u plavi frak i žuti prsluk i uživati u ljubavnoj boli i patnji koja će uskoro postati Weltschmerz, svjetska bol, jedno od stožernih obilježja romantizma, a cijelo razdoblje poslije će se nazvati Sturm und Drang (oluja i zanos), prema drami Friedricha Maximiliana von Klingera iz 1776.

Kao i roman, i opera Werther Julesa Masseneta, jednog od najvećih francuskih opernih skladatelja svoga vremena i majstora orkestracije, skladana 1887. na libreto Edouarda Blaua, Paula Millieta i Georgesa Hartmanna, govori o teškim unutarnjim previranjima mladića Werthera, kojeg razdire bol prema kreposnoj Lotti, što ga naposlijetku dovodi od okončanja vlastita života.

Libreto dosljedno prati radnju romana uz poneke ustupke opernim konvencijama. Tako se kao protagonisti izdvajaju samo Werther i Lotte, čiji je brak s Albertom tek dužnost zbog dana obećanja. Takva promjena dramaturški mijenja lik Lotte koja u operi svoju ljubav izjavljuje samo Wertheru. Massenetovu glazbu često nije cijenila onodobna kritika jer se u trenutku fin-de-sièclea, uz pojavu brojnih avangardnih težnji, ona činila anakronom, vezanom uz uzore 19. stoljeća poput Verdija ili Berlioza. Međutim, Massenetov Werther skladan na kraju stoljeća koje je obilježio romantizam, predstavlja bogatu sintezu one devetnaestostoljetne tradicije koju je 1774. svojim Wertherom započeo upravo Goethe.

Opera Werther koprodukcija je s kazalištem Carlo Felice iz Genove. Dirigentsko vodstvo ponovno preuzima šef dirigent Opere Pier Giorgio Morandi, a redatelj, scenograf i kostimograf bit će Dante Ferretti. Dante Ferretti u svojoj je karijeri surađivao i s najvećim redateljima u povijesti filmske umjetnosti poput Pasolinija, Fellinija, Zeffirellija, Minghelle, Scorsesea, Burtona i De Palme. Feretti je osvojio, uz mnoga druga priznanja, i tri Oscara za scenografiju za filmove Avijatičar, Sweeney Todd i Hugo, a njegova su djela izlagana u najvećim svjetskim muzejima.

Opera