Ivo van Hove Smrt u Veneciji (opera)

Koprodukcija s Toneelgroep Amsterdam, Barbican Theatre iz Londona i Théâtre du Châtelet iz Pariza

Redatelj: Ivo van Hove

Glazba: Nico Muhly i različiti autori

Adaptacija: Ramsey Nasr

Glazbena drama Smrt u Veneciji nastala je kao rezultat suradnje redatelja Ive van Hovea i skladatelja Nica Muhlyja, dok je djelo Thomasa Manna adaptirao Ramsey Nasr. Slavna novela velikoga njemačkog pisca i nobelovca Thomasa Manna, objavljena 1912. godine, odmah je pobudila golemo zanimanje kulturne javnosti u cijeloj Europi. Djelo je nadahnuto autorovim osobnim iskustvom i bavi se umjetničkom blokadom, odnosno odsutnošću inspiracije i stvaralačke snage.

Nastojeći pobjeći od malograđanskog života u Münchenu, Mann odlazi u Veneciju. U tome predivnom gradu u laguni osjeti se oslobođenim i spremnim za nova djela, no iznenadna pojava prelijepa mladića koji postaje njegova opsesija, tjera ga na duboku introspekciju.

Mannovo remek-djelo Ivo van Hove iščitava kao tragediju čovjeka razapeta između društvenih očekivanja i želje za osobnom slobodom. U središtu njegove predstave je komorni orkestar kao aktivan dio kazališne scene uz glumački ansambl i opernog pjevača. Adaptaciju novele koja donosi usporednu priču pisaca Thomasa Manna i njegova lika Gustava von Aschenbacha, kao piščeva literarnog alter-ega, napravio je nizozemski autor Ramsey Nasr. Mannova se biografija sukobljava s Aschenbachovom, a ovaj svojevrsni portret razdvojene ličnosti odražava se i u glazbenoj dramaturgiji sastavljenoj od različitih djela Richarda Straussa, Antona Weberna, Claudija Monteverdija i drugih te originalne glazbe Nica Muhlyja koja ujedinjuje orkestralnu strukturu i glazbene snimke u težnji dočaravanja osobne dekadencije i propasti grada Venecije u razdoblju epidemije kolere.

Ivo van Hove (1958.), belgijski redatelj i umjetnički voditelj nizozemske skupine Toneelgroep Amsterdam, poznat je po eksperimentalnim offbroadwayskim kazališnim produkcijama. Kazališnu karijeru započeo je režijama vlastitih komada, od kada radi u najvažnijim njemačkim, engleskim i američkim kazalištima. Koordinirao je produkcije nekih velikih kazališnih festivala poput Edinburgh International Festival, Biennale u Veneciji, Wiener Festwoche, Holland Festival. Dobitnik je mnogih međunarodnih nagrada i priznanja.

Ramsey Nasr (1974.), nizozemski pjesnik, pisac i glumac koji je nekoliko puta dobio titulu Pjesnika Nizozemske, a bio je i najbolji pjesnik belgijskoga grada Antwerpena. Glumio je u više od desetak igranih filmova. Od 2010. stalno surađuje sa skupinom Toneelgroep Amsterdam i Ivom van Hoveom.

IVO VAN HOVE belgijski redatelj i umjetnički voditelj nizozemske skupine Toneelgroep Amsterdam, poznat po eksperimentalnim offbroadwayskim kazališnim produkcijama. Kazališnu karijeru započeo je  režirajući vlastite komade, od kada režira u najvažnijim njemačkim, engleskim i američkim kazalištima. Koordinirao je produkcije nekih od najvažnijih kazališnih festivala poput Edinburgh International Festival, Biennale u Veneciji, Wiener Festwoche i Holland Festival. Dobitnik je mnogih međunarodnih nagrada i priznanja.

RAMSEY NASR nizozemski pjesnik, pisac i glumac koji je nekoliko puta dobio titulu Pjesnika Nizozemske, a bio je i najbolji pjesnik belgijskoga grada Antwerpena. Glumio je u više od desetak igranih filmova. Od 2010. stalno surađuje sa skupinom Toneelgroep Amsterdam i Ivom van Hoveom.

Opera