Wolfgang Amadeus Mozart Gran Partita

Gran Partita

Wolfgang Amadeus Mozart

Serenada u B-duru KV 361/370a "Gran Partita"

Punog naziva "Serenada br.10 za puhače", s dvije oboe, dva klarineta, dva basetna i četiri francuska roga, dva fagota te jednim kontrabasom, Gran Partita je jedino djelo takve vrste u Mozartovu opusu te ujedno i najveće djelo klasičnog razdoblja skladano za solo instrumente.

Iako po definiciji divertimento, zbog svoje bogate tonske boje i guste teksture Gran Partita stoji uz bok velikim instrumentalnim vrstama poput sonate, gudačkog kvarteta i simfonije, jedinstvena u repertoaru puhačkih ansambala svoga vremena. Zbog duljine često se izvodi kao samostalno koncertno djelo i kao takvo je među ljubiteljima klasične glazbe, ali i među širom publikom, iznimno popularna i rado slušana.

Upravo je ljepota Gran Partite opisana u kultnom filmu Amadeus iz 1984. godine. Kroz lik Mozartova suvremenika i skladatelja Antonia Salierija scenarist Peter Shaffer je napisao: "Ispočetka glazba se činila običnom, po ničemu posebnom, zvučala je gotovo komično. Klarineti i basetni rogovi svirali su kao neka stara zahrđala harmonika. Ali onda se najedanput, visoko iznad njih, pojavila oboa. Samo jedna nota, gore visoko, nepokolobljiva, sve dok melodiju nije preuzeo klarinet i pretvorio ju u toliku radost. (...) Do sada ovakvu glazbu nikada nisam čuo. Ispunjeno snažnom i neizrecivom čežnjom, moje tijelo je zadrhtalo. Za mene je to bio zvuk Božjeg glasa."  

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, četvrtak, 9.srpnja 2020. godine, u 19,30 sati

Nikša Bareza, dirigent

Članovi orkestra Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu

Jelena Ilčić,1. oboa

Ivan Kobylskiy, 2. oboa

Bogdan Bikicki, 1. klarinet

Davor Črnigoj, 2. klarinet

Abdul-Aziz Hussein,1. basetni rog

Danijel Martinović, 2. basetni rog

Ksenija Reljić, 1. rog

Vinko Rožić, 2. rog

Srđan Peić, 3. rog

Marko Novak, 4. rog

Istvan Matay, 1. fagot

Vladimira Horvat Čolić, 2. fagot

Ivan Gazibara - kontrabas

Vezane novosti

Opera