Johann Strauss ml. Šišmiš *SNG Maribor

JOHANN STRAUSS mlađi

Šišmiš

 Vratolomni omnibus zabave i beskonačni splet melodija Straussa mlađega

Složena  i stoga  vrlo zanimljiva pripovijest puna intriga, preljuba i različitih ambicije te naizgled bezbrižna zabava u raskošnim kostimima je opereta Šišmiš,  jedno od najboljih djela bečoga  Kralja valcera Johanna Straussa mlađega. Poslije tisuća premijernih uzvedbi diljem svijeta, ova opereta i dalje plijeni svojom raskoši, prokazujući  žalosni hedonizam i lažni buržoaski moral. Pojavu operete potaknuo je francuski  Kralj operete Jacques Offenbach, uvjeren kako  je ovaj žanr kao stvoren  za.

Nevjerojatne scenske situacije temelje se na motivima vodvilja H. Meilhaca i L. Haléyja,  koji su u libreto pretvorili Carl Haffner i Richard Genée. Sve počinje prekršajem glavnoga lika Eisensteina zbog čega je osuđen na zatvorsku kaznu, dok je njegova  razočarana  supruga Rosalinda, podložna udvaranju učitelja pjevanja Alfreda. Sve to je uvertira za plesnu zabavu u vili kraljevića Orlovskyja, kada događaji neočekivano dosegnu točku u kojoj se sve maske otkrivaju  i svatko dobiva točno ono što zaslužuje, a  otrežnjujuća stvarnost postaje jasna u jednoj od bečkih zatvorskih ćelija, zahvaljujući čuvaru Froschu, koji se ne može oduprijeti plemenitoj kapljici rujna vina.

U paketu Europske pretplate uz tri predstave u zagrebačkom HNK-u uključene su i tri predstave u mariborskom SNG-u; po jedan dramski, operni i baletni premijerni naslov. Uz ulaznice za predstave u mariborskom SNG-u u cijenu pretplate uključen je i prijevoz autobusom iz Zagreba u Maribor i natrag, iz Maribora u Zagreb. Izleti u Maribor uvijek su subotom.

Opera