OPERA ZAGREB FESTIVAL

OPERA ZAGREB FESTIVAL

Opera Zagreb festival počinje 25. lipnja i završava 5. srpnja te će u tom razdoblju publika imati priliku vidjeti najveće operne uspješnice nacionalnih kazališnih kuća i slovenske nacionalne opere SNG Ljubljana.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kao kazalište s dugogodišnjom opernom tradicijom i umjetnicima koji su svoj ugled potvrdili i na stranim opernim pozornicama zaslužuje svoj operni festival te se iz te činjenice prirodno nametnula ideja o osnivanju Opera Zagreb Festivala. Koncepcija festivala je predstavljanje najboljih opernih produkcija hrvatskih nacionalnih i europskih kazališta.

 Opera Zagreb Festival otvorit će 25. lipnja Opera zagrebačkog HNK s Nabuccom Giuseppea Verdija, premijerno izvedenoga u listopadu 2022., pod ravnanjem Piera Giorgija Morandija i u režiji Giancarla del Monaca. Na festivalu sudjeluje i operni ansambl HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, koji će 3. srpnja izvesti operu P. I. Čajkovskog Pikova dama dirigenta Valentina Egela te redatelja Christiana Romanowskog i redateljice Dunje Vejzović. Hrvatsko narodno kazalište Split predstavit će se opernoj publici predstavom Cavalleria Rusticana P. Mascagnija 29. lipnja, a operom će ravnati dirigent Jure Bučević dok režiju potpisuje Jelena Bosančić.
HNK u Osijeku izvest će Ljubavni napitak G. Donizettija 1. srpnja, prpošnu operu prepunu dojmljivih, pamtljivih arija pod dirigentskom palicom maestra Mladena Tutavca u režiji Ozrena Prohića. Međunarodni gosti – slovenska nacionalna opera SNG Ljubljana, u zagrebačkom HNK sudjeluju 5. srpnja s operom Faust Charlesa Gounoda kojom će ravnati Ayrton Desimpelaere u režiji Franka Van Laecka.

Publika iz Zagreba, Hrvatske i inozemstva uz glavni program u kazalištu moći će sudjelovati i u bogatom popratnom festivalskom sadržaju koji će dodatno upotpuniti ljetnu kulturnu ponudu Zagreba.

Festivalski sadržaj počinje na dan svih izvedaba od 18 sati na otvorenome, na istočnoj strani prostora oko kazališta. Osim što će gledatelji moći sudjelovati u razgovorima i intervjuima s voditeljima programa, nakon predstava moći će se družiti i sa solistima i autorskim timovima. U neposrednoj komunikaciji s izvođačima publika će moći doznati više informacija o ulogama, predstavi i kazalištu koje gostuje te večeri, a u planu su i nagradne igre i kvizovi.

Opera