OPERNI GALA TJEDAN Koncert Poljske kraljevske opere

Koncert Poljske kraljevske opere

Izvedbe

Od 10. lipnja 2024.

Kupi ulaznice
Pon 17:00
10.06.
Kupi ulaznice

PROGRAM

Georg Friedrich Händel

Sinfonia iz opere Floridante, HWV 14

Stille amare, arija Tolomeo iz opere Tolomeo, Re d’Egitto, HWV 25

Volate amori, arija Ginevre iz opere Ariodante, HWV 33

Io t’abbraccio, duet Rodelinde i Bertarida iz opere Rodelinda, Regina de’Longobardi, HWV 19

Venti turbini, arija Rinaldo iz opere Rinaldo, HWV 7

Ah! Mio cor, arija Alcina iz opere Alcina, HWV 34

Ouverture iz opere Imeneo, HWV 41

Per le porte del tormento, duet Rosmene i Tirinta iz opere Imeneo, HWV 41

Bramo aver mille vite, duet Ginevre i Ariodantea iz opere Ariondante, HWV 33

Izvođači

Olga Pasiecznik, sopran

Anna Radziejewska, mezzosopran

Ansambl davnih instrumenata Poljske kraljevske opere Capella Regia Polona
Michał Piotrowski, koncertni majstor, violina
Marta Korbel, zamjenica koncertnog majstora, violina
Kamila Guz, violina
Joanna Gręziak, violina
Kacper Szpot, violina
Alicja Sierpińska, violina
Natalia Reichert, viola
Tomasz Frycz, violončelo
Filip Zieliński, gitara
Krzysztof Garstka, čembalo / dirigent

Koncert u izvedbi Poljske kraljevske opere u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu sufinancira Ministarstvo kulture i nacionalne baštine Republike Poljske u okviru programa Inspiring Culture.

Poljska kraljevska opera – jedna od najmlađih opernih pozornica u Poljskoj i jedna od dvije državne operne kuće – započela je s radom 1. kolovoza 2017. godine. Unatoč svojoj relativno kratkoj povijesti, stekla je značajan ugled, pohvale kritike i simpatiju publike. Glavne su joj aktivnosti produkcije najvećih starih opera - osobito razdoblja baroka i klasicizma. Repertoarni kanon uključuje besmrtna Monteverdijeva, Händelova i Mozartova djela, ali i djela mnogih drugih vrhunskih skladatelja spomenutih razdoblja. Drugi je zadatak vraćanje na pozornicu bogatog i često zaboravljenog repertoara poljske glazbe – opernih djela, ali i druge vokalne i instrumentalne skladbe. Ustanova provodi i aktivnu koncertnu djelatnost, stare i suvremene, komorne i simfonijske skladbe prezentira na najvišoj razini, s karakterom zvuka što bližim razdoblju iz kojeg potječu.

Poljska kraljevska opera redovito organizira festivale – tematske festivale, Barokni festival te In Tempore Regum – Glazba vremena kraljeva. Od početka rada pruža mogućnost gledanja vrhunskih glazbenih događanja gledateljima i slušateljima izvan glavnoga grada, a tako je nastao ciklus Opera na putu u kojoj umjetnici Poljske kraljevske opere putuju po Poljskoj i izvode odabrane koncerte i izvedbe u raznolikim ambijentima.

Ansambl davnih instrumenata Poljske kraljevske opere Capella Regia Polona osnovan je u rujnu 2018. godine. Repertoar ansambla uključuje glazbu poljskog i europskog baroka - oratorije i kantate, opere i instrumentalnu glazbu. Ansambl čine mladi i talentirani instrumentalisti specijalizirani za izvođenje rane glazbe, svirajući na starim instrumentima ili njihovim replikama. Glazbenici surađuju s najboljim poljskim i stranim ansamblima. Glazbeni voditelj ansambla je čembalist, Krzysztof Garstka.

Opera