Jacques Offenbach Fantasio

Koprodukcija s Opéra Comique de Paris, Grand Théâtre de Geneve, Opéra de Rouen i Opéra de Montpellier

Dirigent: Laurent Campellone

Redatelj: Thomas Jolly

Glazbeno djelo poznatoga francuskog skladatelja Jacquesa Offenbacha Fantasio nastalo je 1872. godine u Parizu. Libreto je napisao Paul de Musset, brat dramatičara Alfreda de Musseta, autora istoimene drame, praizvedene u Parizu 1866. Izbor teksta Fantasio kao predloška za operni libreto bio je velik izazov, no opera u to doba nije polučila osobit uspjeh. U dvadesetom je stoljeću njezina vrijednost otkrivena te se ponovno izvodi na europskim opernim scenama.

Opera započinje proslavom najavljena vjenčanja princa od Mantove i princeze od Bavarske. Mlada princeza Elsbeth koja nije zaljubljena u svojega ženika, povjerava se ludi Fantasiju koji produbljuje njezine sumnje, a zatim kao neprijatelj završava u zatvoru. Princ od Mantove u želji da sazna prave Elsbethine osjećaje, preruši se, i kad poslije brojnih peripetija spozna njezine sumnje, svadba se odgađa. No, Elsbeth je svjesna kako se brak mora nužno sklopiti u ime mira koji želi za svoju zemlju, ali Fantasio ne odustaje od sumnji u uspješnost tog braka te ipak uspije uvjeriti princa od Mantove neka on odustane i vrati se u svoju domovinu, bez izazivanja neprijateljstva. Fantasio, kojega nazvaju kralj svih luda, bude pomilovan i nazire se sretan završetak.

Offenbach je najpoznatiji po svojim komičnim glazbenim djelima, a Fantasio se često naziva njegovom najmračnijom operom u kojoj se u vrtlogu burnih političkih previranja odigrava priča o djevojci prisiljenoj na brak kako bi osigurala mir svojoj zemlji, zanemarujući pri tome vlastite emocije.

Djelo je prepuno prekrasnih arija, dueta i terceta, dok je orkestracija bogata i inventivna. Ovom koprodukcijom Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu nastavlja suradnju s uglednim europskim opernim kućama, proširujući repertoar i obogaćujući opernu produkciju.

Laurent Campellone, francuski je dirigent koji je poslije studija violine, tube, udaraljki i filozofije, diplomirao dirigiranje na pariškome Konzervatoriju Frédéric Chopin. Od pobjede na 8. međunarodnom natjecanju mladih dirigenata Campelloneu su se otvorila vrata brojnih europskih opernih i simfonijskih orkestara. Od 2004. je glazbeni ravnatelj Opere u Saint-Ètienneu i tamošnjega simfonijskog orkestra, a redovito ravna glazbenim izvedbama diljem svijeta.

Thomas Jolly (1982.), francuski glumac i redatelj, poslije studija kazališne umjetnosti na Sveučilištu u Caenu u istome je gradu osnovao kazališnu studentsku grupu koja je nastupala širom regije. Poslije završene Visoke umjetničke škole u Rennesu, surađuje s najpoznatijim suvremenim francuskim redateljima i sâm režira tekstove klasičnih i suvremenih dramatičara. Stalni je vanjski suradnik Nacionalnoga kazališta u Strasbourgu.

Opera