Koncert Ansambl Synchronos

Ansambl Synchronos

Ansambl Synchronos

Marko Zupan, flauta

Radovan Cavallin, klarinet

Vlatka Peljhan, violina 

Victor Lowrie Tafoya, viola

Latica Anić, violončelo

Mia Elezović, klavir

Luis Camacho Montealegre, udaraljke

Ansambl Synchronos

Ansambl za suvremenu glazbu Synchronos, baziran u Zagrebu, posvećen je izvedbi aktualnih skladatelja te općenitom osvježavanju hrvatske glazbene scene, ali i upoznavanju publike sa stilski suvremenijim glazbenim jezikom. Svojim izvedbama članovi ansambla odmiču se od već prepoznatljivih tonskih utjecaja postmodernističkog razdoblja. Štoviše, odabirom specifičnog repertoara sudjeluju u kreaciji novih skladbi živućih skladatelja te svojim izvedbama oblikuju idejne obrasce i nadilaze sve zvučne izazove zapisane u tim partiturama. Ansambl inzistira na ideji izvođenja aktualne, ponekad i eksperimentalne suvremene glazbe, uz usku suradnju sa samim skladateljima. Razbijanje klasična koncepta slušanja glazbe još je jedna od vizija Ansambla Synchronos, s obzirom da Ansambl i izvodi glazbu koja ne odgovara klasičnu konceptu.

Od samoga začetka ansambl je održao niz uspješnih koncerata, radionica i interaktivnih predavanja, uživo i putem interneta, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Hrvatskoga društva skladatelja, Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Austrijskog kulturnog foruma, Zaklade Ernst von Siemens i drugih.

Među brojnim skladateljima s kojima je ansambl surađivao i izvodio njihova djela su Mladen Tarbuk, Andys Skordis, Marko Slaviček, Reiko Füting, Frano Đurović, Sanda Majurec, Tibor Szirovicza, Brigitta Muntendorf, Nina Šenk, Nico Muhly i Dubravko Detoni.

Glazba za dnevni boravak

Veronika Reutz Drobnić: Three thoughts on folk music (praizvedba), za ansambl

Victor Lowrie Tafoya: Templo, za violu solo

Alfred Schnittke: Suita u starom stilu, za flautu i klavir

John Cage: Living room music, za kvartet

Jennifer Higdon: Smash, za ansambl