Christoph Willibald Gluck ORFEJ I EURIDIKA

ORFEJ I EURIDIKA

Orfej i Euridika

Operu Orfej i Euridika skladao je Christoph Willibald Gluck prema libretu Ranierija de Calzabigija i ona pripada žanru azione teatrale, što podrazumijeva operu na mitološku temu s refrenima i plesom.

Djelo je praizvedeno u bečkome Burgtheatru 5. listopada 1762. u nazočnosti carice Marije Terezije. Orfej i Euridika bila je prva Gluckova reformska opera, u kojoj je pokušao zamijeniti kompleksnost radnje i pretjerano složenu glazbu opere serie s plemenitom jednostavnošću, i glazbenom i dramskom.    

Djelo je temeljeno na mitu o Orfeju i Euridiki, priči koja govori o ljubavi i gubitku, ali i o tome koliko je netko spreman žrtvovati se za svoju ljubav. Orfej dokazuje da u ljubav i osjećaje treba vjerovati, čak i kada se to čini zaista nemogućim jer prkosi zakonima života i smrti.                                                                                                                                                                       

Opera je ostala najpopularnije Gluckovo djelo i bila je jedna od najutjecajnijih za sljedeće generacije skladatelja. Varijacije radnje koju je on obradio - podzemna spasilačka misija u kojoj junak mora kontrolirati ili prikrivati svoje osjećaje, mogu se naći u Mozartovoj Čarobnoj fruli, Beethovenovom Fideliju, Wagnerovu Rajnininu zlatu.

Kakav je naš suvremeni Orfej?

Naš suvremeni Orfej je čovjek koji traži smisao u trenutnome besmislu, u njegovim mislima odzvanja da strah grize ljudsku dušu. Njegovo iskušenja danas nisu zle furije koje mu sisaju krv, nego ljudski pogledi koji ga poput porote propituju i prosuđuju. Njihovi jezici i misli su ono što truje njegovu vjeru – vjeru u to da on uistinu može nadjačati samoga sebe… (Anica Tomić, redateljica)

ORFEJ I EURIDIKA

Azione teatrale per musica  u 3 čina

 Libreto: Ranieri de’ Calzabigi

Dirigent: Josip Šego

 Redateljica: Anica Tomić

 Kostimografkinja: Doris Kristić

 Scenografi: Anica Tomić, Ivan Lušičić – Liik

 Oblikovatelj svjetla i videa: Ivan Lušičić – Liik

Praizvedba 5. listopada 1762. u Beču

Premijera 23. travnja 2021.

Osobe:

ORFEJ / Emilia Rukavina

Martina Menegoni (studijska uloga)

EURIDIKA / Patricia Žudetić

Marta Schwaiger (studijska uloga)

 AMOR / Josipa Bilić

Vokalni oktet Zbora HNK u Zagrebu / Tomica Blažina, Antonio Brajković, Mario Bokun, Tamara Cipek, Dario Ćurić, Mia Domaćina, Siniša Galović, Iva Juras, Mima Karaula, Tena Lebarić Rašković, Marija Posavac, Robert Palić

U predstavi su korišteni citati Augusta Strindberga, Petera Sloterdijka, Friedricha Schillera, Rainera Wernera Fassbindera, Stanisława Lema, Wisławe Szymborske, T. S. Eliota, Rainera Marie Rilkea, Paula Valéryja 

ORKESTAR OPERE HRVATSKOGA NARODNOG KAZALIŠTA U ZAGREBU

Koncertne majstorice /  Vlatka Peljhan, Mojca Ramušćak

Umjetnička voditeljica opernog studija Nina Cossetto

Korepetitori / Vjekoslav Babić, Helena Borović i Silvana Čuljak

Inspicijentice /  Aleksandra Ćorluka, Zrinka Petrušanec

Šaptačica / Marija Dražančić

Predstava se izvodi na talijanskom izvorniku uz prijevod Maje Winkler

Vezane novosti

Opera