Charles Gounod FAUST

FAUST

Izvedbe

Od 05. srpnja 2023.

Kupi ulaznice
Sri 19:30
05.07.
Kupi ulaznice

CHARLES GOUNOD

FAUST

Metamorfoza ljubavi

Gounodov Faust smatra se jednom od najslikovitijih romantičkih opernih djela. Mefistofelesov dar mladosti, koji je istodobno i prokletstvo Faustove duše, otkupljen je snagom ljubavi prema Margariti, jednostavnom, ali i najsnažnijom životnom silom. Arhetipska priča o borbi dobra i zla koja završava apoteozom ljubavi i danas uznemiruje svakoga, djelujući katarzično na ljudski duh.                     

Legenda o doktoru Faustu, iscjelitelju, astrologu i alkemičaru sumnjive reputacije koji je prodao dušu Vragu kako bi (iako za kratko vrijeme) dobio sva blaga, snagu i zadovoljstva svijeta, zadobila je mitske proporcije već nakon prvoga zapisa krajem šesnaestog stoljeća. Motiv Faustove potrage za posljednjom istinom i njegovo odricanje od konvencionalnih vjerovanja postao je tema mnogih adaptacija i interpretacija tijekom nekoliko stoljeća.                               

Ovaj netipičan književni motiv zaintrigirao je pisce, pjesnike i dramatičare (Marlowe, Lessing, Goethe, Klinger, Grabbe, Mann) kao i skladatelje (Ignaz Walter, Gaspare Spontini, Ludwig Spohr, Hector Berlioz, Arrigo Boito) uz francuskog romantičarskog skladatelja Charlesa- Françoisea Gounoda, koji je za svoju operu iskoristio prvi dio Goetheova epa Faust.                                                    

Libretisti Jules Barbier i Michel Carré nisu pokušali obuhvatiti filozofsku dimenziju djela. Zadovoljili su se središnjom temom ljubavi zameđu Fausta i jednostavne djevojke Margarite te su uspjeli dočarati dojmljive scene u kojima se izmjenjuje dramatika s lirskim dijelovima. Skladatelj Gounod sjajno je iskoristio sve mogućnosti libreta, stvorivši operu koja i danas osvaja svojom svježinom i emotivnošću. Gounodov Faust bio je praizveden  u Parizu 1859. te je tijekom idućih deset godina osvojio najvažnija europska operna kazališta.

Opera