Henrik Ibsen Peer Gynt

Peer Gynt

Kreativni tim

Adaptacija

Erik Ulfsby, Carl Morten Amundsen

Prijevod

Mišo Grundler

Redatelj

Erik Ulfsby

Dramaturzi

Carl Morten Amundsen, Sanja Ivić

Scenograf

Arne Nøst

Kostimografkinja

Ingrid Nylander

Skladatelj

Mitja Vrhovnik Smrekar

Oblikovatelj svjetla

Aleksandar Čavlek

Koreografkinja

Belinda Braza

Oblikovatelj videa

Reidar Richardsen

Oblikovatelj zvuka

Amund Ulvestad

Jezična savjetnica za norveški jezik

Nadia Andersen

Asistentica redatelja

Nadia Andersen

Asistentica scenografa

Andrea Lipej

Asistentica kostimografkinje

Mia Rejc Prajninger

Izrada kostima trollova

Petra Pavičić

Asistentice kostimografkinje-volonterke

Manuela Brcko, Ana Mikulić

Ansambl predstave

Peer Gynt

Ljevač pucadi

Peer - sanjar

Peer - lagodnik

Peer - brodolomac

Peer - princ Trollova

Peer - odgonetač zagonetki

Peer - zavodnik

Åse, Peerova majka

Solveig

Žena u zelenome

Gospođa Cotton, starac iz Dovrea, svećenik

Gospođa Eberkopf, svijač, Ingrid

Kari, Begriffenfeldt

Kovač Aslak, Monsieur Ballon

Kapetan

Kuhar

Felah

Dijete-Troll

Poduzetnici

Gosti na svadbi

Trollovi

Mornari

Luđaci

Inspicijent

Roko Grbin

Šaptačica

Višnja Kiš

Premijera

20.04.2018

Peer, ti lažeš! slavne su riječi Peerove majke kojima počinje drama Peer Gynt Henrika Ibsena. Praizvedena je 1867. u Oslu, a većinu drame Ibsen je napisao tijekom boravka u Italiji, nedugo poslije odlaska iz Norveške. Glavni lik ove petočinke je anti-junak Peer; lažljivac, avanturist, romantik, sin nekada bogata i ugledna trgovca Jona Gynta, koji je pak postao pijanac te izgubio sav novac ostavivši Peera i njegovu majku u siromaštvu. U prvom činu Peer dolazi na vjenčanje na kojemu ugleda nježnu i nevinu Solveig u koju se zaljubi na prvi pogled, no ona odbija s njime plesati zbog njegove loše reputacije. Kad se napije, otme mladenku, djevojku iz bogate obitelji te provodi s njom noć u planinama. Kao bjegunac, Peer ostavlja otetu mladenku i luta planinama u kojima nailazi na kraljevstvo trolova. Brzopleto prihvati ponudu kralja da oženi njegovu kćer i zauvijek ostane s njom i djetetom koje je na putu, no u zadnji čas se predomisli i pobjegne. Solveig dolazi za njim u planinu da bi ga spasila, no on ne može ostati s njom jer ga podsjeća na sva njegova nedjela. Ponovno bježi, ali prije toga posjećuje majku koja umire. U dugogodišnjem izgnanstvu na obalama Maroka i u egipatskoj pustinji Peer susreće razne likove, koji sliče njemu. Od poslovnog čovjeka koji se obogatio u Americi prodajući robove Peer postaje kralj luđaka. Kad se napokon kao starac vraća u domovinu, suočava se sa svim svojim neizrečenim i propuštenim djelima. Ljevač pucadi želi pretopiti njegovu dušu u nov materijal jer ona nije ostvarila ciljeve za koje je bila stvorena. Peer Gynt nikako ne pronalazi pravoga sebe, no na kraju ga otkupljuje njegova vjerna Solveig svojom strpljivom i milosrdnom ljubavlju.
Dramu Peer Gynt, slavno klasično djelo svjetske dramske književnosti, na scenu Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu postavit će poznati norveški redatelj Erik Ulfsby u sklopu projekta Europski kazališni laboratorij: Drama postaje digitalna, koristeći inovativnu audio-tehnologiju koju će razvijati u suradnji sa stručnjacima iz područja elektroakustike.

Eric Ulfsby

ERIC ULFSBY, renomirani je norveški redatelj poznat prema suvremenim interpretacijama dramskih klasika i mjuzikla. Od 2010. umjetnički je ravnatelj Det Norske Teatret u Oslu. Dobitnik je dviju prestižnih norveških Nagrada Hedda za najbolje predstave sezone. Na jednome od najstarijih norveških kazališnih festivala 2014. postavio je Peer Gynta na obalama planinskog jezera Gålåvatnet, osvojivši njome i kritiku i publiku. Njegove predstave gostuju na brojnim festivalima i kazalištima u Europi i svijetu.

Moderan, poetski i u sebe zagledani “Peer Gynt”.— Večernji list
Vizualno raskošan i scenski spektakularni prikaz u zagrebačkom HNK.— Tportal
Izniman kazališni događaj - rijetko imamo u nas prilike gledati ovako sofisticiranu režiju.— Jutarnji list

Vezane novosti

Drama