News

Scholarship for students of the Academy of Music

Scholarship for students of the Academy of MusicOpera — 01. March 2023.

On March 1, 2023 the Opera of the Croatian National Theatre in Zagreb accepted three new singers as scholarship recipients of the Scholarship program and welcomed Nikolina Hrkać, Dina Jularić Ivančić and Benjamin Šuran. The scholarship program is an attempt of the CNT Opera to expand cooperation with the Academy of Music but also to give support to students in their artistic development and to prepare them for their professional careers. The scholarship recipients will be included in the entire artistic work and repertoire throughout the theatre season. They were selected based on official auditions at the Academy of Music.

Opera Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu od 1. ožujka u ansambl je primila troje novih stipendista pjevača u sklopu stipendijskog programa te želi dobrodošlicu Nikolini Hrkać, Dini Jularić Ivančić i Benjaminu Šuranu. Stipendijski program rezultat je nastojanja Opere da nadogradi suradnju s Muzičkom Akademijom ali i pruži podršku studentima za umjetnički razvoj te ih pripremi za ulazak u profesionalni svijet.
Poseban cjelogodišnji program osmišljen u direkciji Opere uključuje stipendiste u sav umjetnički rad i repertoar kroz kazališnu sezonu a stipendisti su izabrani nakon službenih audicija na Muzičkoj Akademiji. 

Željka Barišić Pulig, v.d. ravnateljice Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, ističe: Opera HNK u Zagrebu pokrenula je Stipendijski program Opere, kroz koji će pružiti podršku za profesionalni razvoj na najvišoj razini. U Programu će sudjelovati studenti pjevanja Muzičke akademije koji su prošli stipendijsku audiciju. U posebno osmišljenom programu studenti će biti uključeni u realizaciju repertoara i rad Opere, imat će mogućnost usavršavanja u neposrednom kontaktu s hrvatskim i gostujućim umjetnicima (dirigenti, redatelji, pjevači...), uz rad s umjetničkim i produkcijskim timom Opere (dirigenti, korepetitori, produkcijski ured), a za njih će biti organizirane i posebne radionice te masterclasovi s uglednim umjetnicima.

Studenti će naime biti uključeni u rad ansambla kroz studiranje uloga i nastupe na pozornici, a na taj će način, i prije ulaska u profesionalni svijet, steći iskustvo rada i procesa savladavanja uloga u kreativnom okruženju zagrebačke Opere. Značaj takvog usavršavanja u posljednjim godinama studiranja od velike je važnosti za svakog studenta kako bi što prije pronašao svoj put i u optimalnom okruženju počeo graditi profesionalnu karijeru.

Na tom putu, zagrebačka Opera želi im biti oslonac i podrška - držimo da je profiliranje mladih umjetnika, iznimno važno, ne samo za njih, već i za budućnost izvedbenih umjetnosti u Hrvatskoj. S obzirom na brojne talentirane studente, njihovo će napredovanje biti korisno i za zagrebačku Operu, sada i u budućnosti, zaključuje Željka Barišić Pulig.

STIPENDISTI OPERE

Benjamin Šuran rođen je u Rijeci 2000. godine. Pjevačko obrazovanje započinje 2016. godine u Puli u klasi Giorgia Sugara, a nastavlja 2020. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Giorgia Suriana te od druge godine studija u klasi prof. Vlatke Oršanić. Benjamin je već zabilježio i profesionalne nastupe. U HNK u Zagrebu kao Glasnik u operi „Nikola Šubić Zrinjski”, zatim kao Perichaud u produkciji Lastavice, u studenom 2022. kao Carski povjerenik, te početkom 2023. godine kao Frank u opereti „Šišmiš“ dok je u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci nastupio u ulozi grofa Capuleta u Gounodovoj operi „Romeo i Julija”. U veljači 2022. godine u zagrebačkom HNK debitirao je i u ulogama Markiza d'Obigny i Doktora Grenvila u Verdijevoj Traviati. Tijekom srednjoškolskog i akademskog obrazovanja osvaja prve nagrade na raznim natjecanjima poput HDGPP – a, Danubia International competition, IMMCC u Mariboru, Međunarodnog natjecanja Stojan Stojanov, Međunarodnog natjecanja “Lav Mirski” u Osijeku. 
Biografija

Dina Jularić Ivančić rođena je u Baselu, u Švicarskoj. Glazbenu naobrazbu započinje nastavom klavira u glazbenoj školi u Kazahstanu , te nastavlja u Sarajevu i Zagrebu. Diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Ante Milića. Nastupila je kao solistica s Karlovačkim komornim orkestrom, ansamblom ASMANGU, te akademskim zborom Ivan Goran Kovačić. Kao stipendistica HNK u Zagrebu utjelovila je ulogu Kate Pinkerton u operi Madama Butterfly. Na Creskim kulturnim večerima predstavila se ulogom Olge u operi Evgenij Onjegin, a ovog ljeta sudjelovala je i na nacionalnom festivalu Osorske glazbene večeri u suradnji s triom Eusebius. Nastupila je s dirigentima Marcellom Mottadellijem, Josipom Šegom, Lukom Vukšićem, Vetonom Marevcijem, Berislavom Šipušem i Simonom Dešpaljem. Osim solistički, redovito nastupa u duu s pijanistom Karlom Ivančićem.
Biografija

Nikolina Hrkać rođena je u Mostaru 1998. godine i studentica je apsolventske godine pjevanja na Muzičkoj akademiji u klasi red. prof. art. Martine Zadro. Dobitnica je Nagrade glazbene mladeži na Lions Grand Prix natjecanju u Rijeci 2017. te prve nagrade na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Lav Mirski u Osijeku 2018. i finalistica je Međunarodnog pjevačkog natjecanja Mikulaš Schneider-Trnavsky u Slovačkoj 2021. Kroz dosadašnje umjetničko djelovanje posebno se ističe sudjelovanje na Brixen Classics festivalu 2022., u koncertnoj izvedbi Weberove opere „Der Freischütz“ u ulozi Ännchen, uz vodećeg vagnerijanskog baritona današnjice Michaela Vollea, sopranisticu Gabrielu Scherer i tenora Christophera Ventrisa u Južnom Tirolu pod vodstvom maestra Daniela Geissa. Dobitnica je Dekanove nagrade za iznimno studentsko umjetničko ostvarenje (J. S. Bach: Jauchzet Gott in allen Landen) i individualne Rektorove nagrade za iznimno studentsko ostvarenje (Brixen Classics 2022 – koncertna izvedba uloge Ännchen u operi Der Freischütz).
Biografija

Read also…

Sign up to the HNK newsletter