Lana Kos

Lana Kos

Solistica opere

Lana Kos rođena je 1984. godine u Varaždinu. Pjevanje je učila na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. 

Lana Kos je sa sedamnaest godina debitirala u ulozi Kraljice noći u Mozartovoj Čarobnoj fruli u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Zbog specifične boje glasa, raspona od tri oktave te lakoće i suverenosti pjevanja, njezin veliki pjevački potencijal odmah je došao do izražaja, a prepoznao ga je i veliki Mstislav Rostropovič, angažiravši je za ulogu Nataše Rostove u operi Rat i mir Sergeja Prokofjeva u moskovskom Boljšoj teatru.

Svoje vokalno usavršavanje nastavlja s pedagoginjom Ljudmilom Ivanovom. Godine 2006. postala je najmlađa solistica u povijesti Bavarske državne opere u Münchenu, gdje je interpretirala niz uloga pod vodstvom uglednih svjetskih dirigenata kao što su Kent Nagano, Marco Armiliato, Nicola Luisotti, Zubin Mehta, Fabio Luisi, Kirill Petrenko, Daniele Gatti i mnogi drugi. Za naslovnu ulogu u Donizettijevoj operi Lucía di Lammermoor, ostvarenu u HNK- u Ivana pl. Zajca iz Rijeke 2011. godine osvaja Nagradu hrvatskog glumišta. Međunarodna karijera značajno starta 2011. godine, ulogom Violette Valéry koju je pjevala na Festivalu Arena di Verona pod vodstvom dirigenta Carla Rizzija, u režiji slavnog argentinskog redatelja Huga de Ane. Ulogu Violette ostvaruje i u Teatro Massimo u Palermu uz dirigenta Brunu Bartolettija i redatelja Henninga Brockhausa. Iste godine pjeva ulogu Micaële na Izraelskom festivalu u Masadi pod ravnanjem Daniela Orena, u režiji Giancarla del Monaca, te Manon u operi Manon Lescaut Giacoma Puccinija u Grčkoj državnoj operi u Ateni.

Ulogu Desdemone u Pekinškoj operi 2013. godine, uloge Verdijeve Violette u Tel Avivu i veronskoj Areni te u kineskom gradu Guangzhou u produkciji Covent Gardena, pod ravnanjem Daniela Orena. Godine 2014. debitirala je u ulozi Luise Miller, Giuseppea Verdija u Lausanne te istu ulogu uz slavnog baritona Lea Nuccija, pod ravnanjem maestra Jamesa Conlona Opera Teatro Real Madrid. Uloga Desdemone u Teatro Massimo u Palermu uz maestra Renata Palumba, uloga Micaële u São Paulu u Brazilu, uloga Giuliette u veronskoj Areni. Iste, 2014. godine svečani koncert zatvaranja 65. Dubrovačkih ljetnih igara, a sljedeće godine nastupa kao Desdemona u São Paulu te kao Violetta u Kraljevskoj operi u Stockholmu.

Festivalu u Avenchesu, nastupa u ulozi Rosine u Seviljskom brijaču Gioachina Rossinija, u Palermu u operi La Bohème Giacoma Puccinija u ulozi Musette te u istoj operi u ulozi Mimì u Operi Naples na Floridi. Godine 2016. ostvaruje ulogu Elvire u operi Ernani G. Verdija u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, za što je i nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolje operno ostvarenje. U Teatro Lirico Giuseppe Verdi u Trstu nastupa u ulozi Mimì u operi La Bohème, a u Teatro lirico di Cagliari ostvaruje ulogu Verdijeve Violette. Godine 2017. debitira u dvije uloge - u ulozi Marguerite u operi Faust Charlesa Gounoda u Gradskoj operi u Vilniusu, te kao Liù u operi Turandot Giacoma Puccinija u Makau (Kina). Sljedeće godine debitira u ulozi Leonore u Verdijevom Trubaduru u Centru umjetnosti u Seulu (Seoul Arts Center). Ulogu Leonore otpjevat će iste sezone u Operi u Grazu te u operi Trubadur u Bernu. Na festivalu Torre del Lago Puccini nastupa u operi La Bohème u ulozi Musette te u operi Turandot kao Liù. Istu ulogu pjeva i na festivalu Savonlinna u Finskoj. U ulozi Mimì, La Bohème debitira u legendarnoj operi San Carlo u Napulju, te kao Juliette u Gounodovoj operi Roméo et Juliette u Düsseldorfu. Ponovno ostvaruje veliki uspjeh u veronskoj Areni kao Violetta u Traviati te Micaële u Bizetovoj Carmen.

U ulozi Cio-Cio San u operi Madama Butterfly Giacoma Puccinija u Bernu i Teatro Real Madrid kao Violetta u Traviati. Kraj 2022. godine nastup u Verdijevom Requiemu pod dirigentskim vodstvom legendarnog Plácida Dominga, te donosi Lani Kos po treći put Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje umjetničko ostvarenje, u ulozi Magde De Civry u operi Lastavica Giacoma Puccinija. Sezona 2022/23. donosi ulogu Tosce koju će debitirati u matičnoj kući HNK u Zagrebu, te natupe Teatro Massimo Bellini Catania kao Violetta Valéry u Traviati i Desdemona u Otelu, Leonora u Trubaduru Opera u Japanu, Opera Tajvan Manon Lescaut, Liu u Turandot Taormina Opera festival. Debi u Puccinijevoj operi Edgar kao Fidelia Opera Coruna. Uloga Manon Lescaut, Teatro Verdi, Trst - Italija, otvorenje sezone 2023./2024.

Roles at the CNT in Zagreb

Leonora – Trubadur Giuseppe Verdi dir. Marcello mottadelli, red. Arnaud Bernard, 22. 2. 2019.
Micaëla – Carmen Georges Bizet, dir. Marcello Mottadelli, red. Arnaud Bernard, 23. 10. 2020.
Magda De Civry - Lastavica Giacomo Puccini, dir. Lorenzo Passerini / Matija Fortuna, red. Hugo de Ana, 21. 10. 2021.
Violetta Valery – Traviata Giuseppe Verdi Dir. Srba Dinić, Red.Hugo de Ana , 21. 4. 2022.

View entire ensemble