Ljubomir Simović PUTUJUĆE POZORIŠTE ŠOPALOVIĆ

PUTUJUĆE POZORIŠTE ŠOPALOVIĆ

Izvedbe

Od 21. svibnja 2022.

Kupi ulaznice
Sub 19:30
21.05.
Kupi ulaznice

Gostovanje Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda

Ljubomir Simović

PUTUJUĆE POZORIŠTE ŠOPALOVIĆ

Režija, scenografija, izbor glazbe: Jagoš Marković

Kostimografija: Lana Cvijanović

Scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović

Oblikovanje svjetla: Dejan Draganov

ANSAMBL PREDSTAVE

Vasilije Šopalović - DRAGAN BJELOGRLIĆ

Jelisaveta Protić - JASNA ĐURIČIĆ

Filip Trnavac - MARKO JANKETIĆ

Sofija Subotić - JOVANA BELOVIĆ

Drobac - NENAD JEZDIĆ

Gina - ANITA MANČIĆ

Blagoje Babić - LJUBOMIR BANDOVIĆ

Simka - SANJA MARKOVIĆ

Majcen - IRFAN MENSUR

Milun - MILOŠ SAMOLOV

Dara - MILICA SUŽNJEVIĆ

Tomanija - MIONA MARKOVIĆ

Građanke - ANA LEČIĆ, TEODORA TOMAŠEV, TARA MILUTINOVIĆ, VANJA RADIVOJEVIĆ, NAĐA RISTIĆ

Premijera je održana na Sceni Ljuba Tadić Jugoslovenskoga dramskog pozorišta 8. ožujka 2020.

Predstava Putujuće pozorište Šopalović sudjelovala je na 25. jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu, gdje je osvojila Nagradu publike (ocjena 4.95), dok je Nagradu Ardalion za epizodnu ulogu stručni žiri dodijelio Sanji Marković za ulogu Simke uz obrazloženje: Njezina je Simka ostvarena na inovativan način koji je otkrio nove slojeve toga lika.

O PREDSTAVI

Povijesno i zbiljsko isprepliću se i sukobljavaju s mitološko-sudbinskim određenjem čovjeka na ironijskoj ravni, upravo onako kako Northrop Frye sagledava književnost 20. stoljeća, od Kafke i Joycea do Becketta i Ionesca. U sudaru ovih dvaju suštinskih određenja, čovjek postaje žrtvom, dok ironiju ljudskoga života karakterizira, između ostaloga, i lik tipične žrtve koja, usprkos pripisanoj krivnji, neumitnošću povijesnih procesa (koji održavaju privid realističke stvarnosti), ostaje u mitološkom kontekstu nevino žrtveno janje, odnosno tipski lik koji se u starogrčkoj drami naziva pharmakos. Pharmakos je istobno i nevin i kriv. Nevin je zato što su konsekvence za njegove postupke nesrazmjerne postupcima, a kriv zato što je pripadnik, kako to naziva Frye društvene krivnje, odnosno zato što živi u svijetu u kojemu su nepravde neizbježan dio egzistencije. (dr. Jasmina Vrbavac).

Ljubomir Simović je rođen 2. prosinca 1935. u Užicu gdje je završio osnovnu i srednju školu, a jugoslavensku književnost i srpskohrvatski jezik je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Godine 1988. izabran je za dopisnoga, a 1994. za redovitog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Objavio je nekoliko zbirki poezije; Slovenske elegije, Veseli grobovi, Poslednja zemlja, Šlemovi, Uoči trećih petlova, Subota, Vidik na dve vode, Um za morem, Deset obraćanja Bogorodici Trojeručici hilandarskoj, Istočnice, Gornji grad, Igla i konac, Ljuska od jajeta, Tačka, Planeta Dunav, četiri drame; Hasanaginica, Čudo u Šarganu, Putujuće pozorište Šopalović i Boj na Kosovu, eseje, putopise i roman-kroniku Užice sa vranama.

Njegova su djela prevođena na brojne svjetske jezike, a drame, najviše Putujuće pozorište Šopalović, izvedene u Francuskoj, Švajcarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Kanadi, Sloveniji, Makedoniji, Južnoj Koreji, Japanu, Kolumbiji, Turskoj, Maroku.

Dobitnik je brojnih književnih i kazališnih nagrada.

Jagoš Mrković je jedan od najistaknutijih suvremenih srpskih kazališnih redatelja. Kazališnu režiju je diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu 1987.

Režirao je više od 50 predstava u domovini i inozemstvu, a među najznačajnije se ubrajaju se: Gospođa ministarka Nušića, Hasanaginica Ogrizovića, Antigona Sofokla, Ožalošćena porodica Nušića, Pepeljuga Rossinija, Figarov pir Mozarta (Narodno pozorište, Beograd); Čudo u Šarganu Simovića, Vrat od stakla Srbljanović, Tako je (ako vam se tako čini) Shakespearea, Uobraženi bolesnik Molièrea, Sumnjivo lice Nušića, Skup Držića (JDP, Beograd); Porodične priče Srbljanović, Gospoda Glembajevi Krleže, Jesenja sonata Bergmana (Atelje 212); Kate Kapuralica Stullija, Decameron Boccaccia (Narodno pozorište, Sombor); Lukrecija iliti Ždero nep. autora (Pozorište na Terazijama); Galeb Čehova, Filumena Marturano De Filippa, Carmen Bizeta (HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka); Lukrecija o’bimo rekli Požeruh nep. autora (Riječke ljetnje noći); Učene žene Molièrea (HNK Split); Čarapa od sto petlji  Komadine (Beogradsko dramsko pozorište); Tartuffe Molièrea, Hekuba Držića(Crnogorsko narodno pozorište); San ivanjske noći Shakespeare (Kazalište Boško Buha). Za jubilej Kraljevskoga dramskog kazalište Dramaten u Stokholmu  postavio je Kraljicu Christinu Strindberga. Bio je prvi reditelj iz Srbije koji je poslije ratova devedesetih režirao na Dubrovačkim ljetnim igrama, 2014., Shakespeareove Romea i Juliju.  Za svoj rad dobio je više od pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada od kojih se izdvajaju: Nagrada Bojan Stupica, Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada, Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada grada Podgorice, Nagrada Mića Popović, nekoliko nagrada Zlatni ćuran i  Ardalion, Sterijine nagrade, Nušićeva nagrada. U Bugarskoj je održan festival Balkan čita Jagoša u sklopu kojega su četiri reditelja režirala njegov tekst Govornica.

 ***

Drama Ljubomira Simovića Putujuće pozorište Šopalović, praizvedena je na sceni Jugoslovenskoga dramskog pozorišta 1985. godine u režiji Dejana Mijača.

Jugoslovensko dramsko pozorište, 10. listopada 1985.

Predstava je izvedena 123 puta, a vidjelo ju je gotovo 65.000 gledatelja. Igrana je pet sezona i gostovala je širom bivše države te u inozemstvu. Osvojila je brojne nagrade, poslije praizvedbe, komad je postavljen dvadeset pet puta u mnogim kazalištima bivše države i više od 100 puta u različitim europskim zemljama i diljem svijeta.

Redatelj - Dejan Mijač

Dramaturg - Nenad Prokić

Sceonograf - Miodrag Tabački

Kostimograf - Božana Jovanović

Kompozitori - Braća Vranešević

Scenski pokret - Ferid Karajica

PODJELA:

Majcen - BRANKO CVEJIĆ

Milun - MILO MIRANOVIĆ

Drobac  - GOJKO ŠANTIĆ

Blagoje Babić  - MIHAILO JANKETIĆ

Gina - BRANKA PETRIĆ

Simka - LJILJANA MEĐEŠI

Dara  - GORDANA PAVLOV

Tomanija  - MILENA VUJISIĆ

Vasilije Šopalović  - MILOŠ ŽUTIĆ

Jelisaveta Protić - ĐURĐIJA CVETIĆ

Sofija Subotić - JASMINA RANKOVIĆ

Filip Trnavac - MILAN GUTOVIĆ 

Građanke - SLAVICA ZUBANOVIĆ, DANICA MARKOVIĆ, LJUBICA ŠĆEPANOVIĆ, MIROSLAVA VAJDIĆ, VERA OPANČAREVIĆ, RATISLAVA MILOSAVLJEVIĆ, RADMILA NINKOVIĆ, MILKA ODALOVIĆ

Drama