FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA - Jordan Radičkov POKUŠAJ LETENJA

POKUŠAJ LETENJA

Nacionalno kazalište Ivan Vazov, Sofija, Bugarska

Redatelj: Stojan Radev

Izvođači: Georgij Mamalev, Valetin Zanev, Valeri Jordanov, Pavlin Petrunov, Hristo Petkov, Stelijan Radev, Darin Angelov, Dejan Angelov, Zafir Radjab, Marin Janev, Marija Kavardjikova, Blagovest Blagojev, Nikolaj Urumo

Dramaturgija: Rozalija Radičkova

Scenografija: Venelin Šurelov

Kostimografija: Elitza Georgijeva

Glazba: Teodosij Spasso

Dizajner plakata i programa: Janina Petrova

Fotograf: Stefan  N. Šterev

O PREDSTAVI

Sve u ovoj komediji počinje s velikim balonom, koji je tijekom Drugoga svjetskog rata odlutao s fronta, te se zatekao iznad Abrahamoa susjedstva. Taj događaj vodi prema stvaranju triju skupina  seljaka koji slijede balon. Slike njih su više nego živopisne: Daskal Kiro, Hadji Avram, Petleto, Iljko, Matej od ničega, Avram šatl,  Igotto, Pavel, Peter, Abramovica, Avramčeto, babina Duša. O svom komadu Radičkov piše: Događaji također uključuju: dječjeg zmaja, buhu, pripitomljenu kravu imena Momo, anđele koji nose dušu umrloga, skupinu iz Vlaškog, skupinu Srba s pištoljima, skupinu  Grka koji sviraju tužnu melodiju na žičanim instrumentima,skupinu Turaka s hodžom. Te četiri skupine simboliziraju Balkan, koji se kolektivno uključio u lov na balon. Na najvišem položaju je naša skupina  progonitelja, budući da smo u središtu poluotoka. Baklan je domovina orlova, nebeskih ideja gdje čovjekov duh žudi za nebeskim visinama, a svatko od likova je barem jedanput letio u snu. Ova kronika ima skroman zadatak pokazivanja kako svakodnevni žvot stvara mitove. Svi mitovi su nastali od ljudi, svakodnevnih ljudi, mitovi su kombinacija mašte i neznanja, i stalne želje da se čovjejk odlijepi od jadnoga i groznoga zemaljskog života. I dok grije i osvjetljava ljudsku dušu, taj jadan i grozan život počinje zvučati poput balade, emanirajući živu, ljudsku svjetlost.

Ove godine Festival se odvija u sklopu Europskog programa Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske za potrebe predsjedavanja Vijećem Europske unije.

Drama