Falk Richter I am Europe

I am Europe

Redatelj: Falk Richter

Kako bi danas izgledala obitelj? Koliko su u sadašnjosti važni koncepti identiteta, podrijetla, domovine... u suvremenoj Europi koja je postala multikulturalna zajednica u kojoj se brišu jezične i nacionalne granice, a prijeti nacionalizam i desno orijentirani populizam? Kakva su naša prijateljstva, što nas čini ljudima? Kojim zajednicama pripadamo i u kakvim bismo zajednicama željeli živjeti? Kako europska povijest utječe na život mladih? Što oni misle o obitelji i kakvom je oni danas vide? Kako se odnose prema demagogiji i mržnji? Kako zamišljaju svoju budućnost i život u njoj?

Ovo su pitanja koja postavlja autor teksta i redatelj predstave Falk Richter koji je u suradnji s koreografom Nirom de Volffom režirao predstavu I am Europe / Ja sam Europa, međunarodnu koprodukciju Nacionalnoga kazališta iz Strasbourga, Kazališta Thalia iz Hamburga i Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Dijalog, upoznavanje, komunikacija, otvorenost, zajednički rad, povjerenje; sve su to područja kojima se bavi ovaj kazališni projekt. U predstavi sudjeluje članica Drame zagrebačkoga HNK Lana Barić.

Predstava I am Europe praizvedena je 24. siječnja 2019. godine u Strasbourgu, u tamošnjem Nacionalnom kazalištu i već je u veljači bila na repertoaru Kazališta Thalia u Hamburgu, a tijekom ožujka s uspjehom je izvedena u Bologni. Premijerno izvođenje ovoga međunarodnog projekta u Zagrebu, obogaćuje suradnju s Europom, a repertoaru nacionalne kuće dodaje projekt koji povezuje kazališnu umjetnost s gorućim svakodnevnim pitanjima.

Falk Richter (1969.), suvremeni redatelj i pisac te jedan od najznačajnijih njemačkih kazališnih umjetnika, rođen je Hamburgu. Režiju je studirao na Visokoj školi za kazalište i glazbu u Hamburgu., a profesionalnu karijeru započeo 1994., radeći u brojnim kazalištima diljem Njemačke. Gostovao je u Švedskoj, Belgiji, Nizozemskoj, postavljajući na scenu djela svjetskih klasika poput Shakespearea, Čehova, Schillera, Brechta i tekstove suvremenih pisaca poput Caryll Churchill, Harolda Pintera, Martina Crimpa, Sarah Kane, Jona Fossea, Marka Ravenhilla. Uspješno režira i opere te je iznimno cijenjen kazališni pisac, a njegova djela prevedena su na 25 jezika i izvode se diljem svijeta. Neprestano istražujući sadašnji društveni i politički trenutak Europe, stvara projekte kojima postavlja provokativna pitanja i otvara prostor za živu i neposrednu komunikaciju kazališta i svijeta oko njega.

Drama