Ivana Vuković 55 kvadrata

55 kvadrata

Ivana Vuković

55. KVADRATA

Praizvedba Hrvatsko narodno kazalište Split, subota 26. ožujka 2022. u 20 sati

Redatelj
Ivan Plazibat
Dramaturginja
Ivana Vuković
Scenografkinja
Tea Truta
Kostimografkinja
Petra Pavičić
Skladatelj
Damir Šimunović
Scenski pokret
Damir Klemenić
Operater kamere
Andrija Jurčević
Asistentica scenografkinje
Tina Vukasović
Oblikovatelj tona
Tomislav Luetić
Oblikovatelj svjetla
Srđan Barbarić
Fotografija plakata
Tihana Iva Prolić

Uloge

Tino
Goran Marković
Fani
Arijana Čulina
Lena
Ana Marija Veselčić
Luka
Roko Sikavica
Nataša
Snježana Sinovčić Šiškov
Đuro
Nikola Ivošević

Zapis autorice

55 kvadrata, tekst inspiriran svakodnevicom i kolumnom Jurice Pavičića, u slice of life maniri prati suvremenu splitsku obitelj tijekom ljetnih mjeseci. Izbačeni 1. svibnja iz stana koji unajmljuju, Lena i Tino odlučuju ljetne mjesece provesti kod Leninih roditelja, mlađeg brata i bake u stanu od 55 kvadrata. Osim najezde turista, ljeto u stanu otežava nepitka voda, požar koji se opasno približio gradu, te smrad odlagališta smeća koji se širi cijelim gradom, a posebno kad zapuše južina, metaforički podsjećajući na odnos grada prema svojim građanima.

Predstava kritički propituje nasljeđene obrasce višegeneracijskog suživota i mehanizme mediteranskog društva čije su društvene politike pod teretom kapitala sve nepovoljnije kako za pojedinca tako i za obitelj.

Ivana Vuković

Obrazloženje Stručnog povjerenstva - Nagrada za dramsko djelo “Marin Držić” za 2018. godinu:

Drama 55 kvadrata još je jedna suvremena, aktualna i na trenutke duboko emocionalna priča o današnjici u kojoj se gube stare vrijednosti, u ovom primjeru utkanom u jednu splitsku obitelj, ali koji zapravo funkcionira univerzalno na cjelokupnom prostoru Hrvatske. Priča tako predstavlja sažetu kroniku događanja u kojem jedna obitelj zbog turizma, ali i postupaka užih članova obitelji iskvarenih suvremenim načinim života, gubi sve. Prisiljeni su zajedno živjeti u 55 kvadrata zbog iznajmljivanja stanova turistima, baka nikada ne dočekuje odlazak u dom jer je sin prodao stan i prokockao novce… Kronološki se prati rasap identiteta obitelji i individue kroz promjenu grada, a problematika se dodatno osim na mikrokozmosu obitelji, istovremeno tematizira i na primjeru grada izmučenog turistima, odlagalištem smeća, zagađenom vodom, velikim požarom… Autorica, na žalost, poprilično vjerno ocrtava sliku jedne crne strane, suvremenog Splita koji se raspada pod pritiskom suvremenosti i kapitala na svim razinama, vješto vodeći radnju kroz replike likova, portretirajući stanje grada, ali još i više govoreći kroz gotovo poetske monologe likova u kojima se individue ogoljuju i pokazuju svu razornost koju šira kontekstualna slika društva i grada vrši na obitelji i pojedince.  

IVANA VUKOVIĆ, magistrica dramaturgije i apsolventica komparativne književnosti, rođena je 1992. godine u Splitu. Piše za kazalište, film i televiziju, surađuje kao autorica i dramaturginja na filmskim i kazališnim projektima. Posebno ističe rad s KunstTeatrom, Montažstrojem i GKL Split. Dobitnica je nekoliko nagrada za svoje dramske tekstove, a predstave na kojima je radila prikazivane su na festivalima poput MOT-a, BITEF-a, Dubrovačkih ljetnih igara, te nagrađivane na festivalima Dani satire, Mali Marulić, Nagradom hrvatskog glumišta. Ponosna je članica SPID-a i udruge Kućni kolektiv.

IVAN PLAZIBAT (Split, 1979.), diplomirao je Kazališnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Potpisuje režiju tridesetak kazališnih predstava. Režirao je u kazalištima kao što su HNK Zagreb, HNK Split, HNK Varaždin, KMD Dubrovnik, Teatar ITD, BNP Zenica, GKL Split. Godine 2015. i 2019. bio je izbornik festivala Mali Marulić u Splitu, a od 2015. do 2017. član vijeća festivala Marulićevi dani u Splitu. Dobitnik Gavelline nagrade, nagrade Mali Marulić, Naj naj naj festivala, Assitej festivala, kao i Nagrade hrvatskog glumišta.

Nagrade:

Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu 2022. - 55 kvadrata Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata

Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju sporednu žensku ulogu 2022. - Arijana Čulina

Nagrada Marul za najbolju predstavu u cjelini na 33. Marulićevim danima, 2023.

Nagrada Marul za najbolju žensku ulogu - Arijana Čulina

Nagrada Nenad Šegvić za najbolju predstavu 28. Međunarodnog festivala malih scena Rijeka

Nagrada Anđelko Štimac za najbolju režiju - Ivan Plazibat na 28. Međunarodnom festivalu malih scena Rijeka

Nagrada Veljko Maričić za najbolju mušku ulogu - Goran Marković na 28. Međunarodnom festivalu malih scena Rijeka

Nagrada Nenad Šegvić za najboljeg mladog glumca - Roko Sikavica na 28. Međunarodnom festivalu malih scena Rijeka

Nagrada Dorian Sokolić za najbolju scenografiju - Tea Truta na 28. Međunarodnom festivalu malih scena Rijeka

Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju glumicu - Arijana Čulina na 30. Festivalu glumca

Nagrada za najbolju glumicu - Arijana Čulina na festivalu Purgatorije, Tivat, Crna Gora

Specijalna nagrada za najuspješniju vizualno tehničku inovaciju - predstava 55 kvadrata na festivalu Purgatorije, Tivat, Crna Gora

Drama