Jane Austen — Leo Mujić Ponos i predrasude 120 min

Ponos i predrasude

Kreativni tim

Koreografija i režija

Leo Mujić

Glazba

Razni autori

Odabir glazbe

Leo Mujić, Bálint Rauscher

Dramaturg

Bálint Rauscher

Scenograf

Stefano Katunar

Kostimograf

Manuela Paladin Šabanović

Oblikovatelj svjetla

Aleksandar Čavlek

Oblikovatelj glazbe

Svebor Zgurić

Asistentica koreografa

Suzana Bačić

Asistent scenografa

Aleksandra Ana Buković

Asistent kostimografa

Mia Rejc Prajninger

Rekonstrukcija i dekoriranje šešira

Tihana Cizelj

Baletni majstori

Suzana Bačić, Milka Bartolović

Ansambl predstave

Elizabeth Bennet

Gosp. Darcy

Jane Bennet

Charles Bingley

Lydia Bennet

George Wickham

Gosp. Bennet

Gđa Bennet

Charlotte Lucas

Gosp. William Collins

Kitty Bennet

Mary Bennet

Luisa Bingley/Hurst:

Caroline Bingley

Georgiana Darcy

Valentina Štrok / Dora Kovač

Lady Catherine de Bourgh

Anne de Bourgh:

Ivančica Alajbeg / Ozana Mirković Blokar

Pukovnik Fitzwilliam

Časnik Denis

Časnik Carter

Gosp. Gardiner

Gđa Gardiner

Gosp. Hurst

Gosp. Lucas

Gđa Lucas

Doktor

Otac Darcy

Svećenik

Gđa. Foster

Gđa. Raynolds

Djevojke

Lucija Radić, Atina Tanović, Dora Blaić, Nika Kristina Crnić, Dora Kovač, Ozana Mirković, Lada Rora, Tea Drvosek Kihas, Helena Troha / Daria Brdovnik Bukvić, Saya Ikegami

Muškarci

Mario Diligente, Taiguara Goulart, Arnau Velazquez Rodriguez, Simon Yoshida, Yuho Yoshioka, Hyuma Gokan, Bart Engelen

Posluga

Ilinca Barbu Moga, Tihana Trupeljak Bujanić / Sanda Miš, Lada Rora, Danijela Zobunđija, Siniša Bosnar, Filip Filipović / Andrija Palada

Premijera

07.11.2020

Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i u novoj  sezoni prikazuje baletno djelo nastalo prema literarnom predlošku, ovaj put baletnu inačicu kultnoga klasika Jane Austen Ponos i predrasude u koreografiji i režiji Lea Mujića na odabranu glazbu engleskih skladatelja različitih generacija. Priča o senzibilnoj, inteligentnoj i slobodoumnoj djevojci Elizabeth Bennet koja se, kao i njezine četiri sestre, mora udati za bogata muža, vodi kroz raskošne salone devetnaestostoljetne Engleske. Prema mišljenju mnogih teoretičara književnosti, radi se o neodoljivu i besprijekorno napisanu štivu, koje se čini idealnim predloškom za baletno djelo u koreografskom rukopisu Lea Mujića, a čije smo odlične prilagodbe klasika već imali prigodu gledati na našoj pozornici.

Danas je Jane Austen jedna od najčitanijih spisateljica svih vremena, prema čijim su književnim djelima napravljene brojne filmske adaptacije, ali tijekom života ona nije uživala slavu. Školovana, što ju je činilo drugačijom od brojnih žena njezina vremena, rano je počela pisati i objavljivati, prvo pod pseudonimom, a njezina djela bila su vrlo čitana i hvaljena od mnogih književnika poput, primjerice, Waltera Scotta. Njezino najpoznatije djelo do danas je prodano u nekoliko desetaka milijuna primjeraka diljem svijeta, a razlog tomu vjerojatno leži u činjenici da je Austen odlično osmislila svoje likove kao ljude od krvi i mesa, uvijek u konačnici vođene emocijama i zato su njezini likovi i zapleti inspiracija mnogim čitateljima i autorima različitih umjetničkih žanrova.

Iako se možda na prvi pogled čini kao običan ljubavni roman, Ponos i predrasude su puno više od toga što dokazuje činjenica da su nepresušno nadahnuće naraštajima čitatelja.

Svatko tko je posegnuo za ovom virtuozno napisanom knjigom, uživao je u vječnoj ljubavnoj priči simpatične i tople Elizabeth Bennet i kruto gordoga Darcyja, priči o pravoj ljubavi, obiteljima, varalicama i herojima te, naravno, ponosu i predrasudama.

Leo Mujić (1975.) je poslije završene baletne škole u Beogradu i slavne Béjartove škole u Lausannei, ostvario značajnu plesačku karijeru u mnogim europskim i svjetskim baletnim kazalištima. Sve više koreografirajući baletna djela, profilirao se kao autor zanimljiva suvremenog stila, koji ga je učinio zanimljivim za mnoga najpoznatija europska i svjetska baletna kazališta. U zagrebačkom Baletu od 2008. često gostuje; Idi vidi na glazbu J. S. Bacha, Tišina mog šuma inspirirana stihovima Dobriše Cesarića, Ana Karenjina prema slavnu Tolstojevu romanu i Gospoda Glembajevi, prvo baletno uprizorenje najslavnijega hrvatskog dramskog teksta Miroslava Krleže.

Vezane novosti

Balet