Tomislav Mužek

Tomislav Mužek

tenor

Tomislav Mužek rođen je 1976. u njemačkome Siegenu. U Beču je diplomirao solo pjevanje na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost 1999., s najvišim ocjenama. Lied i oratorij studirao je u razredu Roberta Holla, a zatim se usavršavao kod Marianne Spiecker-Henke.
U sezoni 1999./2000. bio je angažiran u Bečkoj državnoj operi, gdje je kao najmlađi član solističkog ansambla nastupao u manjim ulogama, istodobno gostujući u Teatro Comunale u Bologni u zahtjevnoj solističkoj dionici u Petite Messe SolennelleGioacchina Rossinija. Od 2000. godine, dvije sezone je neprekidno nastupao na sceni Gradskoga kazališta u Bremenu te kao vodeći lirski tenor ostvario niz zapaženih uloga. Na sceni zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta prvi je put nastupio 2001. kao Alfredo u Traviati Giuseppea Verdija. U razdoblju od 2003. do 2010. godine bio je angažiran kao prvak Opere splitskoga HNK. Od rujna 2016. Tomislav Mužek je prvak Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Roles at the CNT in Zagreb

Alfredo Germont – Traviata Giuseppe Verdi, dir. Tomislav Fačini, red. Dora Ruždjak Podolski, 2. 5. 2001. - prvi nastup
Messa da Requiem  Giuseppe Verdi, dir. Vladimir Kranjčević, 11 12. 2001.
Rodolfo – La Bohème Giacomo Puccini, dir. Josip Šego, red. Arnaurd Bernard, 18.12.2009.
Don Carlo – Don Carlo Giuseppe Verdi, dir. Elio Boncompagni, red. Derek Gimpel, 10. 4. 2017.
Messa da Requiem  Giuseppe Verdi, dir. Vladimir Kranjčević, 10. 5. 2017.
Koncert Mužek & Trio, 11. 3. 2018.
Georg – Ukleti Holandez Richard Wagner, dir. Nikša Bareza, red. Olivier Py, 26. 1. 2018.
Tamino – Čarobna frula Wolfgang Amadeus Mozart, dir. Nikša Bareza, red. Krešimir Dolenčić, 22. 11. 2018.
Sir Edgardo di Raveswood – Lucia di Lammermoor Gaetano Donizetti, dir. Marcello Mottadelli, red. Pier Luigi Pizzi, 14. 2. 2020

Roles in other theatres

Redovito gostuje na pozornicama vodećih europskih opernih kuća, kao što su: Opéra Bastille u Parizu, Théâtre du Capitole u Toulouseu, Grand Théâtre u Genèvi, Teatro del Maggio Musicale Fiorentino u Firenzi, Teatro Carlo Felice u Genovi, Teatro Real u Madridu, Teatro Regio u Torinu…
Njegovoj međunarodnoj afirmaciji osobito su pridonijeli uspješni nastupi na prestižnoj sceni Festivala u Bayreuthu, Bavarske državne opere u Münchenu, Hamburške državne opere, Semperoper u Dresdenu i Državne opere u Berlinu. Godine 2003. prvi je put nastupio pred milanskom publikom, i to na sceni prestižnoga Teatra alla Scala, gdje je pod ravnanjem Riccarda Mutija tumačio ulogu Elézera u blistavoj izvedbi opere Mojsije u Egiptu Gioacchina Rossinija. Na pozornici milanske Scale ponovno je nastupao u produkcijama Händelova Rinalda 2005. i Mozartova Idomenea2009.
Umjetnik se opetovano iskazuje i kao profinjen koncertni pjevač na kultnim koncertnim podijima i najuglednijim europskim glazbenim festivalima. Među brojnim, koncertnim nastupima navedimo: Firenza (Stabat Mater Gioacchino Rossini), Utrecht (Stabat Mater Antonín Dvořák, Berlin i Salzburg (Missa Solemnis Ludwig van Beethoven s Berlinskom filharmonijom pod ravnanjem Bernarda Haitinka).
Posljednjih godina često priređuje recitale Lieda u Zagrebu, Dubrovniku, Bayreuthu, Varaždinu, na kojima podjednako rado izvodi popijevke njemačkih majstora kao i popularne talijanske i napolitanske kancone.
U ožujku 2012. ostvario je nadasve uspješan nastup u Novome nacionalnom teatru u Tokiju, u operi Ukleti Holandez Richarda Wagnera. U Bayreuthu je 2013. doživio velik uspjeh kao Erik u Wagnerovu Ukletome Holandezu pod ravnanjem Christiana Thielemanna. Od 2014. je bio stalni član ansambla Semperoper u Dresdenu gdje osim Erika tumači mnoge uloge, primjerice Rodolfa u La bohème Giacoma Puccinija, Tamina u Čarobnoj fruli W. A. Mozarta, Maxa u Strijelcu vilenjaku Carl Marie von Webera, Königssohna u Kraljevskoj djeciEngelberta Humperdincka, Lenskoga u Evgeniju Onjeginu Petra Iljiča Čajkovskoga. U Teatro Municipal u Sao Paulu prvi je put nastupio 2015. u ulozi Lohengrina.

Awards

2003. Nagrada Hrvatskog glumišta za interpretaciju Nemorina u Ljubavnome napitku Gaetana Donizettija
2009. - Nagrada Hrvatskog glumišta za interpretaciju Fausta u istoimenoj operi Charlesa Gounoda
-NagradaVladimir Nazor