Ivan Josip Skender

Ivan Josip Skender

dirigent

Ivan Josip Skender rođen je u Varaždinu 1981. godine. Nakon mature na Srednjoj glazbenoj školi i Općoj gimnaziji u Varaždinu, 1997. godine upisao je studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Željka Brkanovića kao najmlađi student kompozicije u povijesti Akademije. Godine 1999. upisao je paralelni studij dirigiranja u klasi prof. Vjekoslava Šuteja. Od 2010. do 2012. pohađao je dvogodišnji postdiplomski studij orkestralnog dirigiranja u Beču u klasi prof. Uroša Lajovica. Skladbe su mu izvođene u gotovo svim zemljama Europe, te u SAD, Kanadi i Meksiku. Godine 2011. je skladao svoje najopsežnije djelo, operu Šuma Striborova koja je praizvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci u sklopu Muzičkog biennala Zagreb, te je doživjela brojne izvedbe u samo godinu dana svog postojanja. Bio je prvi skladatelj - predstavnik Hrvatske na europskom multimedijskom festivalu MusMA 2012. Laureat je stipendije "Rudolf i Brigita Matz" za mlade skladatelje.

Kao dirigent surađivao je sa brojnim hrvatskim i stranim orkestrima i zborovima (Simfonijski orkestar austrijske radiotelevizije, Canadian Sinfonietta, operni ansambl Staatsheatera u Braunschweigu, Hrvatski barokni ansambl, Zagrebačka filharmonija, Varaždinski komorni orkestar, ansambl Nacionalne Opere i Baleta Tirana, Dubrovački simfonijski orkestar, Karlovački komorni orkestar, Zagrebački orkestar mladih, Zbor i orkestar HRT, Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu Palma).  

Od 2005. do 2014. zaposlen je u Operi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu na mjestu zborovođe. U bečkom Musikvereinu debitirao je 2011. godine, a u Operi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu 2012. s operom Ljubavni napitak Gaetana Donizettija. Debitirao je u Stattstheateru u Braunschweigu 2016. godine izvedbom opere "Tosca". Vršio je dužnost umjetničkog ravnatelja Opere HNK u Zagrebu za opernu sezonu 2013./2014. Od sezone 2014./2015. zaposlen je na funkciji dirigenta Opere HNK u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji zaposlen je na mjestu docenta na odsjeku za dirigiranje, udaraljke i harfu. Dobitnik je nagrade "Stjepan Šulek" za kompoziciju 2017. godine za skladbu "Phantasmagoria".