Novosti

Premijera projekta <em>Predstava za žive u doba izumiranja</em>

Premijera projekta Predstava za žive u doba izumiranjaIz kazališta — 27. lipnja 2022.

Premijera projekta Predstava za žive u doba izumiranja u režiji Anice Tomić i produkciji Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu održala se 26. lipnja u multifunkcionalnom prostoru kluba Peti kupe na Trnjanskoj.
Predstava je dio EU projekta STAGES koji je financiran od strane Europske komisije, a  realizirat će se u deset  europskih partnerskih kazališta. STAGES (Sustainable Theatre Alliance for a Green Environmental Shift) je nikad prije viđen kazališni eksperiment koji na revolucionaran način uključuje kulturni sektor u interakciju s konceptom održivosti.

Predstava za žive u doba izumiranja zamišljena je kao monolog o jednome o najvažnijih pitanja današnjice — ekološkoj katastrofi prema kojoj se
današnja civilizacija prilično sigurnim korakom kreće povlačeći sa sobom i sve biljne i životinjske vrste, ne ostavljajući im pri tome nikakva izbora.
Ispisujući povijest planeta na kojemu živimo, Miranda Rose Hall zapravo ispisuje povijest života, ali cjelokupna života, cjelokupna postojanja, kritički sagledavajući naš homocentrizam koji nas tako uzaludno uvjerava da smo upravo mi, ljudi, središte svega i da nam ta lažno uspostavljena pozicija daje pravo da uzimamo bez razmišljanja, jer sve što oko nas postoji, kako duboko vjerujemo, postoji samo zbog nas. Zbog nekih, onih privilegiranih, bogatijih, čak malo više negoli zbog ostalih, ispričala je dramaturginja Jelena Kovačić.

Djeca su naša budućnost, ona već žive ekološku krizu koja ih je dočekala u njihovim formativnim godinama. Dvanaestogodišnja Naomi Temitope Okoli je podrijetlom iz Nigerije, i kao doseljenica s punim pravom priča o katastrofi koja dolazi govoreći o razlikama klase i rase. Trinaestogodišnja
Eva Markulin je iz Zagreba te na dnevnoj razini preispituje svoje postupke tvrdeći: Nisam dovoljno učinila za Zemlju. One su djeca budućnosti koja će možda, ako ih čujemo, uspjeti spasiti mali komadić Planeta. Ovo je predstava, ali i balada o nama koji još uvijek možemo spriječiti bespovratnu katastrofu,rekla je redateljica Anica Tomić.

Režija izvorne predstave Katie Mitchell, dramaturgija izvorne predstave Ntando Cele, izvorna glazba Paul Clark, dodatno oblikovanje zvuka Electric Farmer (Elisha Millard).

Praizvedbu izvorne verzije teksta produciralo je Baltimore Center Stage (Stephanie Ybarra, umjetnički ravnatelj; Michael Ross, izvedbeni ravnatelj). Predstavu je izvela i razradila kazališna skupina LubDub, umjetnički ravnatelji Caitlin Nasema Cassidy
i Geoff Kanick, dramaturg Robert Duffley. Dijelom je razrađena uz pomoć Orchard Projecta (www.orchardproject.com), umjetnički ravnatelj Ari Edelson.

Ulaznice možete kupiti OVDJE.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.