Novosti

Višeminutne ovacije na praizvedbi <em> Hamleta </em> koreografa Lea Mujića

Višeminutne ovacije na praizvedbi Hamleta koreografa Lea MujićaIz kazališta — 18. studenoga 2023.

Više od desetak minuta trajale su ovacije i aplauz publike nakon što je premijerno na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu izveden Shakespeareov Hamlet redatelja i koreografa Lea Mujića.

Danskog kraljevića Hamleta premijerno je utjelovio Takuya Sumitomo, Klaudije je Guilherme Gameiro Alves, Hamletova majka je Natalia Kosovac, Ofeliju igra Rieka Suzuki Sumitomo, Balint Rauscher je duh Hamletova oca, Polonije je Adam Harris, Polonijev sin i Ofelijin brat Laert Simon Yoshida, a cijelu podjelu pogledajte OVDJE.

Scenograf je Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, a dramaturg i asistent koreografa Balint Rauscher koji je odabrao i glazbu Petra Iljiča Čajkovskog i Camille Saint-Saëns. Oblikovatelj rasvjete je Aleksandar Čavlek, a zvuka Svebor Zgurić.

Kao što je Leo Mujić uvjeren da glazba može izraziti emocije više od riječi, ja u potpunosti slijedim glazbu, melodijsku liniju i akcente u glazbi koji također prate Hamletovu priču… a kad se to sve spoji s njegovom koreografijom… to je jednostavno čarolija…, rekao je Takuya Sumitomo dok je Natalia Kosovac o svojoj Gertrudi rekla Plesati i oživjeti Gertrudu na pozornici za mene je bio nevjerojatan doživljaj. Bilo je zabavno i uzbudljivo stvarati predstavu Hamlet. Proniknuti u srž Gertrudinu, tko je ona i kakve je odluke donosila u svom životu, za mene je bila avantura.

Predstava je posvećena Suzani Bačić (1962. - 2023.), balerini i baletnoj majstorici Baleta HNK u Zagrebu.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.