Novosti

Stipendijski program Opere - stipendiranje studenata Muzičke akademije

Stipendijski program Opere - stipendiranje studenata Muzičke akademijeOpera — 01. ožujka 2023.

Opera Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu od 1. ožujka u ansambl je primila troje novih stipendista pjevača u sklopu stipendijskog programa te želi dobrodošlicu Nikolini Hrkać, Dini Jularić Ivančić i Benjaminu Šuranu. Stipendijski program rezultat je nastojanja Opere da nadogradi suradnju s Muzičkom Akademijom ali i pruži podršku studentima za umjetnički razvoj te ih pripremi za ulazak u profesionalni svijet.
Poseban cjelogodišnji program osmišljen u direkciji Opere uključuje stipendiste u sav umjetnički rad i repertoar kroz kazališnu sezonu a stipendisti su izabrani nakon službenih audicija na Muzičkoj Akademiji. 

Željka Barišić Pulig, v.d. ravnateljice Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, ističe: Opera HNK u Zagrebu pokrenula je Stipendijski program Opere, kroz koji će pružiti podršku za profesionalni razvoj na najvišoj razini. U Programu će sudjelovati studenti pjevanja Muzičke akademije koji su prošli stipendijsku audiciju. U posebno osmišljenom programu studenti će biti uključeni u realizaciju repertoara i rad Opere, imat će mogućnost usavršavanja u neposrednom kontaktu s hrvatskim i gostujućim umjetnicima (dirigenti, redatelji, pjevači...), uz rad s umjetničkim i produkcijskim timom Opere (dirigenti, korepetitori, produkcijski ured), a za njih će biti organizirane i posebne radionice te masterclasovi s uglednim umjetnicima.

Studenti će naime biti uključeni u rad ansambla kroz studiranje uloga i nastupe na pozornici, a na taj će način, i prije ulaska u profesionalni svijet, steći iskustvo rada i procesa savladavanja uloga u kreativnom okruženju zagrebačke Opere. Značaj takvog usavršavanja u posljednjim godinama studiranja od velike je važnosti za svakog studenta kako bi što prije pronašao svoj put i u optimalnom okruženju počeo graditi profesionalnu karijeru.

Na tom putu, zagrebačka Opera želi im biti oslonac i podrška - držimo da je profiliranje mladih umjetnika, iznimno važno, ne samo za njih, već i za budućnost izvedbenih umjetnosti u Hrvatskoj. S obzirom na brojne talentirane studente, njihovo će napredovanje biti korisno i za zagrebačku Operu, sada i u budućnosti, zaključuje Željka Barišić Pulig.

STIPENDISTI OPERE

Benjamin Šuran rođen je u Rijeci 2000. godine. Pjevačko obrazovanje započinje 2016. godine u Puli u klasi Giorgia Sugara, a nastavlja 2020. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Giorgia Suriana te od druge godine studija u klasi prof. Vlatke Oršanić. Benjamin je već zabilježio i profesionalne nastupe. U HNK u Zagrebu kao Glasnik u operi „Nikola Šubić Zrinjski”, zatim kao Perichaud u produkciji Lastavice, u studenom 2022. kao Carski povjerenik, te početkom 2023. godine kao Frank u opereti „Šišmiš“ dok je u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci nastupio u ulozi grofa Capuleta u Gounodovoj operi „Romeo i Julija”. U veljači 2022. godine u zagrebačkom HNK debitirao je i u ulogama Markiza d'Obigny i Doktora Grenvila u Verdijevoj Traviati. Tijekom srednjoškolskog i akademskog obrazovanja osvaja prve nagrade na raznim natjecanjima poput HDGPP – a, Danubia International competition, IMMCC u Mariboru, Međunarodnog natjecanja Stojan Stojanov, Međunarodnog natjecanja “Lav Mirski” u Osijeku. 
Biografija

Dina Jularić Ivančić rođena je u Baselu, u Švicarskoj. Glazbenu naobrazbu započinje nastavom klavira u glazbenoj školi u Kazahstanu , te nastavlja u Sarajevu i Zagrebu. Diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Ante Milića. Nastupila je kao solistica s Karlovačkim komornim orkestrom, ansamblom ASMANGU, te akademskim zborom Ivan Goran Kovačić. Kao stipendistica HNK u Zagrebu utjelovila je ulogu Kate Pinkerton u operi Madama Butterfly. Na Creskim kulturnim večerima predstavila se ulogom Olge u operi Evgenij Onjegin, a ovog ljeta sudjelovala je i na nacionalnom festivalu Osorske glazbene večeri u suradnji s triom Eusebius. Nastupila je s dirigentima Marcellom Mottadellijem, Josipom Šegom, Lukom Vukšićem, Vetonom Marevcijem, Berislavom Šipušem i Simonom Dešpaljem. Osim solistički, redovito nastupa u duu s pijanistom Karlom Ivančićem.
Biografija

Nikolina Hrkać rođena je u Mostaru 1998. godine i studentica je apsolventske godine pjevanja na Muzičkoj akademiji u klasi red. prof. art. Martine Zadro. Dobitnica je Nagrade glazbene mladeži na Lions Grand Prix natjecanju u Rijeci 2017. te prve nagrade na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Lav Mirski u Osijeku 2018. i finalistica je Međunarodnog pjevačkog natjecanja Mikulaš Schneider-Trnavsky u Slovačkoj 2021. Kroz dosadašnje umjetničko djelovanje posebno se ističe sudjelovanje na Brixen Classics festivalu 2022., u koncertnoj izvedbi Weberove opere „Der Freischütz“ u ulozi Ännchen, uz vodećeg vagnerijanskog baritona današnjice Michaela Vollea, sopranisticu Gabrielu Scherer i tenora Christophera Ventrisa u Južnom Tirolu pod vodstvom maestra Daniela Geissa. Dobitnica je Dekanove nagrade za iznimno studentsko umjetničko ostvarenje (J. S. Bach: Jauchzet Gott in allen Landen) i individualne Rektorove nagrade za iznimno studentsko ostvarenje (Brixen Classics 2022 – koncertna izvedba uloge Ännchen u operi Der Freischütz).
Biografija

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.