Novosti

Proslava sveukupnog umjetničkog rada nacionalne prvakinje Opere Ivanke Boljkovac

Proslava sveukupnog umjetničkog rada nacionalne prvakinje Opere Ivanke BoljkovacOpera — 21. svibnja 2023.

Dugogodišnja nacionalna prvakinja Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Ivanka Boljkovac nastupila je u ulozi Dome u svečanoj izvedbi opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca te na taj način proslavila svoj sveukupan umjetnički rad i bogatu karijeru.

Izvedbom je ravnao dirigent Josip Šego a režiju potpisuje Krešimir Dolenčić.

Ivanka Boljkovac članicom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu postaje nakon što je magistrirala na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji 1980. godine. Ostvarila je brojne uloge, glumila u filmovima i serijama te nastupala  diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu. Tako ju je slušala i gledala publika u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Kanadi, Italiji, Luksemburgu i dalje.

Nagradu Hrvatskog glumišta Ivanka je dobila 1993. godine za ulogu Irmengarde u operi Porin Vatroslava Lisinskog u zagrebačkom HNK.
1996. godine dobila je Nagradu Marijana Radev za ulogu Leonore u operi Moć sudbine Giuseppea Verdija. 17. lipnja 2003. godine Ministarstvo kulture proglasilo ju je nacionalnom prvakinjom, a dobila je i Medalju grada Karlovca.

Nagradu Hrvatskog glumišta drugi put je primila 2005. godine za ulogu Volumnije u operi Kariolan Stjepana Šuleka, također u zagrebačkom HNK.

Nagradu Marijana Radev ponovno dobiva 2012. godine no ovaj put za ulogu Crkvenjarke u operi Jenufa Leoša Janačeka. Odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

Ivanka Boljkovac uvijek ističe kako uz sve nagrade koje je dobila za svoja glazbena postignuća najviše voli čuti i vidjeti dugi aplauz i zadovoljnu publiku.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.