Novosti

Promocija monografije <em> Hrvatski film u 21. stoljeću </em>

Promocija monografije Hrvatski film u 21. stoljeću Drama — 31. kolovoza 2023.

U srijedu, 6. rujna 2023. u 18 sati u foyeru će se održati promocija znanstvene monografije Hrvatski film u 21. stoljeću – Dugometražna igranofilmska produkcija od 2001. do 2022. godine i dnevna novinska filmska kritika, koju su napisali dr. sc. Zlatko Vidačković i dr. sc. Iva Rosanda Žigo. O monografiji će govoriti recenzenti dr. sc. Bruno Kragić i dr. sc. Nikša Sviličić te autori i urednik knjige Željko Anzulović.
Promociju će voditi glumica Dora Fišter.
Nakladnici knjige su Umjetnička organizacija Metropolis (MET) i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), a objavljena je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija i HAVC-a.

U monografiji velikog formata na 184 stranice multidisciplinarnim pristupom analizirana je cjelokupna suvremena hrvatska igranofilmska produkcija, predstavljeno je 190 hrvatskih dugometražnih igranih filmova, a sintetizirane su i komentirane 664 novinske filmske kritike.
U 12 poglavlja predstavljen je film kao masovni medij današnjice, kontekst promjene kritičke recepcije hrvatskoga filma u 21. stoljeću, najekraniziraniji hrvatski književnici, ključni redatelji i žanrovi hrvatskog igranog filma i njihova kritička recepcija, društvene teme i subjekti hrvatskih filmova, te hrvatski film u funkciji interpretatora društveno-kulturne zbilje.

U prilozima je i iscrpna filmografija s detaljnim podacima o svim hrvatskim igranim filmovima, popis svih analiziranih kritika, abecedno kazalo filmova te tablični prikazi ekranizacija književnosti, nacionalnih i međunarodnih festivalskih nagrada, najnagrađivanijih filmova i redatelja te najgledanijih hrvatskih dugometražnih igranih filmova od 2001. do 2022. godine.

Na promociji će se knjiga moći kupiti po promotivnoj cijeni od 30 eura.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.