Novosti

Preminuo Miro Šegrt

Preminuo Miro ŠegrtIz kazališta — 12. listopada 2021.

U nedjelju, 10. listopada, u 81. godini je preminuo dugogodišnji član ansambla Drame HNK u Zagrebu, Miro Šegrt. 
Rođen je 5. svibnja 1941.godine u Bastasima, mjestu kod Bosanskog Grahova (Bosna i Hercegovina). Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Zagrebu, gdje prvo upisuje  studij književnosti na Filozofskom fakultetu, koji je i apsolvirao, da bi tijekom toga studija upisao glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
Diplomirao je u klasi Koste Spaića, i odmah nakom diplome je primljen u stalni angažman u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu i to 1. siječnja 1969. godine. Tijekom četrdeset godina umjetničkog rada u Drami HNK u Zagrebu, odigrao je više od stotinu najrazličitijih uloga, s više od tisuću nastupa na sceni. Surađivao je s najboljim domaćim i stranim redateljima, a glumačku karijeru su mu obilježile neke od kultnih predstava zagrebačke nacionalne kuće poput Kiklopa Ranka Marinkovića u režiji Koste Spaića, Puta u raj, Miroslava Krleže, u režiji Dina Radojevića,
Događaja u graduGogi, Slavka Gruma u režiji Georgija Para, Golgoti Miroslava Krleže u režiji Mladena Škiljana, u Vučjaku, Miroslava Krleže, u režiji Koste Spaića, Večeras improviziramo, Luigija Pirandella, u režiji Zlatka Svibena, Majci Courage i njezinoj djeci, Bertolda Brechta, u režiji Tomislava Radića, Zlatnom mladiću, Augusta Cesarca u režiji Joška Juvančića, Cyranu de Bergeracu, Edmonda de Rostanda, u režiji Ivice Kunčevića, Seviljskom zavodniku i kamenom uzvaniku, Tirsa de Moline u režiji Georgija Para, u Beckettu Jeana Anouilha, u režiji Horee Popescua, i mnogim drugim. Uz glumu, često je bio i asistent redateljima, a najviše je na taj način surađivao s Mladenom Škiljanom i Kostom Spaićem.                     

Osim u matičnoj kazališnoj kući nastupao je i u drugim zagrebačkim kazalištima kao što su kazalište Komedija, Teatar &TD, Komorni teatar klasike, Dubrovačke ljetne igre itd. Na radiju nastupa desetljećima, još od studija glume, te je jedan od prvih koji je sinkronizao crtane filmove na televiziji. Uz brojne televizijske serije, glumio je i mnogim domaćim filmovima. U mirovinu je otišao 1.1.2009.godine, a posljednja predstava u kojoj je nastupao je bila Zagorka, Ivice Boban u njezinoj režiji, s premijerom u 2011.godini.                                                                             

Miro Šegrt nije bio tip glumca –junaka ili ljubavnika. On je bio karakterni glumac koji se jednako uspješno snalazio u dramskim, komičnim ili tragičnim ulogama. Nižući predstave, Miro je bio neprestano na sceni, odan svojoj matičnoj kući koju nikada nije napustio. Svojim profesionalizmom, obrazovanšću i informiranošću rado je surađivao sa svim generacijama glumaca i redatelja, dajući korisne savjete svima. Miro je jedan od one stare glumačke garde kojoj je teatar svetinja, garde, koja strpljivo i uporno radi svoj posao, bez obzira radi li se o velikoj ili maloj roli. Staloženost, uz iskričavu duhovitost i posvećenost glumačkoj profesiji odlike su toga tihog, dragog kolege i umjetnika, Mire Šegrta.
Hvala ti za sve.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.