Novosti

Preminuo je maestro Nikša Bareza

Preminuo je maestro Nikša BarezaIz kazališta — 18. siječnja 2022.

NIKŠA BAREZA (Split 31.3.1936. – Zagreb 14.1.2022.)

U 86. godini umro je jedan od najvećih hrvatskih dirigenata Nikša Bareza. 

Rodio se u Splitu, a dirigiranje je diplomirao 1959. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te se nastavio usavršavati kod Milana Sachsa, Hermana Scherchena i Herberta von Karajana.

Godinama je surađivao s velikim dirigentima poput Lovre ol Matačića, Ferdinanda Leitnera, Otmara Suitnera, Nikolausa Harnoncourta i sa skladateljskim klasicima 20.stoljeća, primjerice Benjaminom Brittenom, Carlom Orffom, Olivierom Messiaenom, Lugijem Dallapiccolom, Goffredom Petrassijem, Dmitrijem Šostakovičem i Luigijem Nonom.

Bio je dirigent i ravnatelj zagrebačke Opere od 1964.-1978.godine, zatim je bio angažiran kao stalni dirigent Opere u Zürichu, Sankt Peterburgu i Grazu, gdje je bio i šef-dirigent tamošnje Filharmonije. Stalni je gost-dirigent Hamburške opere, Bečke državne opere i milanske Scale, gdje je prvi put nastupio 1991. ravnajući operom Parsifal Richarda Wagnera, te se istaknuo nizom uspješnih nastupa u drugim operama na milanskoj pozornici.                 

Bio je redoviti  gost vodećih opernih europskih kuća u Parizu, Berlinu, Münchenu, Frankfurtu, Dresdenu, Leipzigu, Pragu, Bologni, Firenzi, Parmi, Oslu, Moskvi, Rigi, Minsku. Između ostalog, bio je glavni glazbeni ravnatelj Opere i Filharmonije Robert Schumann u Chemintzu od 2001. do 2007. godine. Stalni je gost i drugih stranih koncertnih pozornica u suradnji s vodećim orkestrima iz Salzburga, Münchena, Frankfurta, Düsseldorfa, Rotterdama, Milana, a dirigirao je brojnim koncertima na značajnim svjetskim pozornicama. S cijenjenim orkestrima je sudjelovao i na mnogim glazbenim festivalima, pa je tako održao 25 koncerata s pet različitih europskih orkestara, uključujući i Mozarteum u Festspielhaus dvorani u Salzburgu.

Osobito se zalagao za promociju suvremene glazbe, a veliku pozornost posvećuje hrvatskoj glazbenoj baštini kao i novim djelima domaćih skladatelja. Godine 2008. u Santiagu de Chile je s velikim uspjehom ravnao Puccinijevom operom La Bohème, a 2010. je ostvario zapažene premijere Wagnerova Tannhäusera na sceni Teatra Verdi u Trstu i Puccinijeva de La Bohème u Théâtre du Capitol u Toulouseu.   

Dirigirao je premijernom izvedbom Beethovenova Fidelia u povodu 200. godišnjice neovisnosti Meksika, 100. godišnjice revolucije, te otvorenja obnovljene zgrade opere Palacio de Bellas Artes u Mexico Cityju. Tamo mu je i ponuđen status gostujućeg šefa-dirigenta 2011.godine. Devetnaest godina je bio šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a.

Ravnatelj Opere HNK u Zagrebu je bio ponovno od 2014. - 2018. godine.

Dobitnik je brojnih domaćih i stranih nagrada i priznanja: austrijske Nagrade Johann Jozef Fux, za dostignuća ostvarena u kulturi Republike Austrije, Nagrade grada Graza, Nagrade grada Zagreba,  Godišnje nagrade Vladimir Nazor, nagrade Milka Trnina, tri nagrade Judita na Splitskom ljetu, tri Nagrade  hrvatskog glumišta, nagrade Josip Štolcer Slavenski, nagrade Lovro pl. Matačić za životno djelo, Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, diskografske nagrade Porin za životno djelo, Nagrade hrvatskog glumišta za životno djelo...

Posljednji je put za dirigentski pult izašao polovicom listopada prošle godine, ravnajući koncertom u povodu 100 godina Muzičke akademije u Zagrebu.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.