Novosti

Premijerno izvedena <em>Leda </em> Miroslava Krleže

Premijerno izvedena Leda Miroslava KrležeDrama — 27. svibnja 2023.

Premijerno je izvedena Leda Miroslava Krleže u petak 26. svibnja dok je istovremeno na platformi OperaVision za mnoge ljubitelje opere diljem svijeta prikazan Lennon Ive Josipovića.
Dva važna kazališna događaja u jednoj večeri. Istovremeno u zagrebačkom HNK dramski ansambl i cijeli autorski tim nagrađen je velikim aplauzom premijerne publike, dok je prikazivanje opere Lennon omogućilo velikom broju gledatelja da uživaju direktno u opernoj umjetnosti.

Nakon više od dva desetljeća Krležina Leda uprizorena je na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u režiji Franke Perković koja je istaknula kako je rad na Ledi bilo jedno lijepo, uzbudljivo i nepredvidljivo putovanje.

Dramaturg Dino Pešut ispričao je kako mu je u procesu stvarnja bilo  zaista zabavno raditi songove s Rokom Crnićem i Hrvoje Klemenčićem iz benda Porto Morto. Vjerno pratimo dramu, ali smo ga pokušali nježno kontekstualizirati u današnje vrijeme, ne silujući tekst, već ponuditi čitanje koje govori o tome da smo to sve još uvijek mi, otprilike sto godina kasnije.

Svjetskog hohštaplera Olivera Urbana utjelovio je Jerko Maričić, njegov prijatelj Aurel je Igor Kovač uspješan slikar a njegova žena Klara je Jadranka Đokić. Bivšu opernu pjevačicu Melitu tumači Iva Jerković a njezinog supruga, skorojevića Klanfara Dušan Bućan. U ostalim ulogama su Tesa Litvan kao Leda, Gloria Dubelj i Iva Šimić Šakoronja kao dame a Ivan Colarić u ulozi je gospodina.
Scenografkinja predstave je Paola Lugarić. Kostimografiju potpisuje Doris Kristić, scenski pokret Petra Hrašćanec, a oblikovatelj svjetla je Elvis Butković. Za glazbu su zaduženi Roko Crnić i Hrvoje Klemenčić. Asistent redateljice je Toma Serdarević, scenografkinje Aleksandra Vukićević, a kostimografije Ana Trišler.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.