Novosti

Sezona opere počinje premijernim naslovom <em>Lastavica</em> Giacoma Puccinija

Sezona opere počinje premijernim naslovom Lastavica Giacoma PuccinijaIz kazališta — 11. listopada 2021.

Lastavica/La Rondine Giacoma Puccinija prema libretu Giuseppea Adamija temeljena na libretu Alfreda Marije Wilnera i Heinza Reicherta prvi puta je izvedena u Grand Theatre u Monte Carlu 27. ožujka 1917. godine a premijerno će biti izvedena u HNK u Zagrebu u četvrtak 21. listopada.

Operom će ravnati maestro Lorenzo Passerini a redatelj, scenograf i kostimograf je Argentinac Hugo de Ana.

Puccini je ovo djelo skladao dvije godine a u proljeće 1916. opera je bila završena. Lastavica nije nikada igrala u zagrebačkom HNK te je ostala jedno od manje izvođenih Puccinijevih djela iako se u novije vrijeme sve češće postavlja na scenu.

Lastavicu vidim kao svježu i poletnu operu i iz tog razloga samu u nju unio mladenačku energiju. Vrlo je specifična a cijela opera je skoro koreografska, pokret je konstantan, odnosi su čisti i način kretanja scenom je interesantan, rekao je ravnatelj Opere Giorgio Surian.

Lastavica je priča o djevojci visoka roda ali sumnjiva morala, Magdi di Civry (Lana Kos/ Martina Zadro) priležnici bogatog pariškog bankara Rambalda Fernandeza, (Ljubomir Puškarić) koja se iskreno zaljubi u siromašna mladića Ruggera Lastouca (Stjepan Franetović, Alessandro Scotto Di Luzio) i kao lastavica odleti s njim u ljubavno gnijezdo na Azurnoj obali. Ali, djevojka sumnjive prošlosti ne može postati njegovom ženom i poput lastavice vraća se u zlatni pariški kavez.

Ovo je scenska opera i mislim da ju je bitno izvesti a publici vjerujem da će se jako sviđati, izjavio je Surian.

Ulaznice za operu Lastavica kupite OVDJE.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.