Novosti

Premijera Mozartove opere <em>Così fan tutte </em>

Premijera Mozartove opere Così fan tutte Opera — 25. siječnja 2024.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u koprodukciji s Operom Slovenskoga narodnog gledališča u Ljubljani premijerno će u petak, 9. veljače izvesti Mozartovu operu Così fan tutte.
Pod ravnanjem maestra Valentina Egela i u režiji Alessija Pizzecha priču o ženskoj vjernosti ispričanu kroz Mozartovu glazbenu partituru na pozornici zagrebačkoga HNK-a izvest će mladi solisti uz Orkestar i Zbor Opere HNK u Zagrebu.

Upravo u operi Così fan tutte Mozartova glazba je, prema mišljenju mnogih, dosegnula svoje najduhovitije, najšarmantnije i najljepše trenutke. Važno je naglasiti kako u ovome projektu sudjeluju redom naši mladi solisti koji su postali članice i članovi našeg ansambla u posljednjih godinu i pol dana, kao i članica Opernoga studija, te stipendisti Opere HNK u Zagrebu. Uz sjajan međunarodni autorski tim, sudjelovanje Zbora i Orkestra Opere HNK u Zagrebu, vjerujem da nas čeka još jedna sjajna premijera na pozornici HNK u Zagrebu, a interes publike je izniman, rekla je Željka Barišić Pulig, ravnateljica Opere HNK u Zagrebu.

U središtu radnje nalaze se dva para – vojni časnici Ferrando i Guglielmo, čije će uloge u premijernoj podjeli preuzeti Filip Filipović i Davor Nekjak te Emilia Rukavina i Darija Auguštan u ulogama njihovih zaručnica i istodobno sestara, Dorabelle i Fiordiligie. Mladići su potpuno uvjereni u vjernost i vrline svojih voljenih, no njihov stariji i iskusniji prijatelj Don Alfonso, čiju ulogu dobiva Marco Bussi, izaziva ih na okladu. U plan je uključena i služavka Despina (Marija Kuhar Šoša).

Così fan tutte na repertoaru je i 10., 12. te 14. veljače (Gala izvedba povodom Dana zaljubljenih uz valentinovske pakete iznenađenja) te 17. veljače i 9. ožujka.

U nedjelju, 4. veljače od 11 sati u foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu održat će se program Così fan tutteUsusret premijeri, u kojem će sudjelovati solisti Opere HNK u Zagrebu. Publiku će s ovom jedinstvenom Mozartovom operom pobliže upoznati muzikologinja dr. sc. Zdenka Weber, muzikologinja Zrinka Matić, filozofkinja dr. sc. Nadežda Čačinovič, filozof dr. sc. Luka Boršić, skladatelj i dirigent Berislav Šipuš uz moderatoricu Jagodu Martinčević.
Ulaz je slobodan za svu zainteresiranu publiku.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.