Novosti

Predstavom <em>Smrt u Veneciji</em> završeno je gostovanje Baleta i Opere u <em> Mađarskoj državnoj operi Erkel</em>

Predstavom Smrt u Veneciji završeno je gostovanje Baleta i Opere u Mađarskoj državnoj operi ErkelBalet — 24. siječnja 2020.

Balet HNK u Zagrebu 23. siječnja predstavio se Mađarskoj publici hvaljenom i višestruko nagrađivanom predstavom Smrt u Veneciji  izvedenoj u Mađarskoj državnoj operi Erkel. Noć prije publika je dugotrajnim ovacijama u istom kazalištu nagradila Operu HNK u Zagrebu koja je izvela Ero s onoga svijeta. Predstava Smrt u Veneciji u koreografiji Valentine Turcu međunarodnu je publiku oduševila dokazavši to dugim aplauzom kojim je pozdravila naše umjetnike. 

Cijelom ansamblu Baleta HNK u Zagrebu komplimentirao je i zahvalio umjetnički direktor Mađarskog baleta Tamas Solymosi rekavši da se suradnja dvije središnje mađarske i hrvatske operne i baletne kuće treba nastaviti.

Smrt u Veneciji kazališno je ostvarenje koje se nameće svojom estetikom i umjetničkim kvalitetama koje privlače gledatelje u brojnim europskim kulturnim centrima. Veliko priznanje predstava je dobila i od najrelevantnijeg časopisa za plesnu umjetnost DANCE EUROPE Critic’s Choice koji je Smrt u Veneciji uvrstio u pet najboljih europskih baletnih predstava u prošloj sezoni, a baletnog prvaka HNK u Zagrebu, Takuyu Sumitoma za ulogu Gustava von Aschenbacha, proglasio je jednim od pet najboljih europskih plesača sezone. Predstava je ove godine nagrađena i Nagradom Hrvatskog glumišta za najbolju baletnu predstavu. 

Smrt u Veneciji bit će izvedena 8. veljače u kazalištu TEATRO CAMÕES u Lisabonu te dva puta na pozornici slavnoga Tovstonogov Boljšoj dramskog kazališta u Sankt-Peterburgu 6. i 7. travnja u sklopu Europskog programa Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske za potrebe hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.