Novosti

Prva ovosezonska dramska premijera <em>64</em> ispraćena dugotrajnim aplauzom

Prva ovosezonska dramska premijera 64 ispraćena dugotrajnim aplauzomIz kazališta — 15. listopada 2021.

Prva ovosezonska premijera drame, predstava 64,  autorice Tene Štivičić u režiji Arije Rizvić održala se 14. listopada.

Jako sam uzbuđena i počašćena što režiram u središnjoj nacionalnoj kazališnoj kući i to upravo novi tekst Tene Štivičić. Zagrebački HNK ovu je sezonu posvetio ženama – autoricama i redateljicama i sretna sam što sam upravo i ja dio te priče, a posebno što je ovo moja prva predstava na velikoj pozornici HNK u Zagrebu s kojom otvaramo novu dramsku sezonu. Probe su u tijeku i zaista uživam uprizorujući priču o ovoj aktualnoj i često bolnoj temi i čast mi je i užitak raditi i stvarati s ovakvom odličnom glumačkom ekipom, rekla je redateljica Arija Rizvić na samom početku procesa.

Kako je napisala autorica Tena Štivičić '64' je samo jedna priča, amalgam mojega i još nekih iskustava mojih prijatelja i znanaca. Začeće uz potpomognutu oplodnju samo je jedna, zapravo kratka, iako intenzivna i ponekad traumatična faza priče o modernome roditeljstvu.

Redateljica Arija Rizvić, kojoj je ovo prva režija u zagrebačkom HNK, najintrigantnijim u tekstu smatra to što je autorica glavnome liku, Evi - ženi dala dva sata teksta, o ženskoj poziciji u današnjemu društvu i o stvarima koje su po nekima još kazališni, ali i društveni tabu - i to bez filtera, izravno i sa stavom.

Nemogućnost začeća i medicinski potpomognuta oplodnja aktualna je tema uprizorena u drami 64 čija su okosnica uloge Eve i Danijela (tumače ih Olga Pakalović i Igor Kovač), bračni par na pragu četrdesetih situirani, stabilni i ostvareni, konačno spremni da imaju dijete. No na svim životnim planovima nagrizaju ih emotivne, financijske i egzistencijalne nesigurnosti. Činjenica da ne uspijevaju napraviti dijete i da se moraju upustiti u proces potpomognute oplodnje primora ih da preispitaju i svoju vezu i sebe same i sva svoja uvjerenja. Situacije u koje ih to dovodi su smiješne i bolne, dirljive i ponižavajuće, apsurdne i inspirativne.

Uloge u predstavi 64 tumače i Alma Prica, Dragan Despot, Lana Barić, Luka Dragić, Livio Badurina i Tesa Litvan. Dramaturgiju potpisuje Mirna Rustemović, scenografiju NUMEN/For use, kostimografiju Ana Fucijaš, skladatelj je Ivan Pešut, za scenski pokret zadužena Larisa Lipovac Navojec, a Ivan Lušičić i Ivan Štrok dizajneri su svjetla i projekcija.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.