Novosti

Počelo prvo izdanje <em> Opera Zagreb Festivala</em>

Počelo prvo izdanje Opera Zagreb FestivalaOpera — 26. lipnja 2023.

Otvorenje prvog Opera Zagreb Festivala u organizaciji Hrvatskoga narodnog kazalištu u Zagrebu održalo se u nedjelju 25. lipnja u 19.30 izvedbom opere Nabucco Giuseppea Verdija Opere zagrebačkog HNK pod ravnanjem Piera Giorgia Morandija i u režiji Giancarla del Monaca.

Opera Zagreb Festival u trajanju od 25. lipnja do 5. srpnja umjetnički će obogatiti opernu sezonu zagrebačkog HNK, koja se zaključuje premijerom opere Stanac Jakova Gotovca, ali i turističku ponudu grada Zagreba. Ljubitelji opere u 11 dana trajanja Festivala imat će priliku vidjeti neka od najzanimljivijih uprizorenja gostujućih opernih kuća.

Popratni festivalski program na dane predstava počinje u 18.45 zanimljivim glazbenim događanjima ispred kazališta gdje će predstavnici kazališta upoznati publiku i sve zainteresirane o operi koja se izvodi pojedinu večer. Na otvorenju Festivala razgovor se održao s intendanticom Ivom Hraste Sočo, v.d ravnateljicom Opere Željkom Barišić Pulig i šefom dirigentom Opere Pier Giorgiom Morandijem uz moderiranje Zrinke Turalije.
Građani su uživali uz operu Nabucco u slušaonici ispred kazališta dok je publika u pauzama imala priliku sudjelovati u opernom kvizu u organizaciji studenata muzikologije.

Festival se nastavlja 29. lipnja kad će se Hrvatsko narodno kazalište Split predstaviti opernoj publici predstavom Cavalleria Rusticana P. Mascagnija. Operom će ravnati dirigent Jure Bučević, a režiju potpisuje Jelena Bosančić.
Dana 3. srpnja na festivalskom repertoaru je Pikova dama P. I. Čajkovskog dirigenta Valentina Egela te redatelja Christiana Romanowskog, redateljice Dunje Vejzović i opernog ansambla HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke.
HNK u Osijeku izvest će 1. srpnja Ljubavni napitak G. Donizettija, prpošnu operu prepunu dojmljivih, pamtljivih arija pod dirigentskom palicom maestra Mladena Tutavca u režiji Ozrena Prohića. Međunarodni gosti – SNG Opera in balet Ljubljana, zatvorit će prvo izdanje Opera Zagreb Festivala 5. srpnja s Faustom Charlesa Gounoda kojom će ravnati Ayrton Desimpelaere u režiji Franka Van Laecka.

Poseban operni doživljaj očekuje sve ljubitelje operne umjetnosti na Opera Zagreb Festivalu, koji je iniciran željom da se stekne nova domaća i međunarodna publika koja će u prvom izdanju opernog festivala moći uživati u najvećim opernim uspješnicama nacionalnih kazališnih kuća i slovenske nacionalne opere SNG Ljubljana.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.