Novosti

Održana praizvedba predstave <em> Metropolis</em>

Održana praizvedba predstave MetropolisBalet — 04. studenoga 2018.

Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu izveo je prvu premijeru u novoj kazališnoj sezoni, Metropolis Thee von Harbou. Koreograf, dramaturg i redatelj predstave je Jiří Bubeníček, scenograf i autor videoprojekcija je Otto Bubeniček, kostimografkinja je Nadina Cojocaru, oblikovatelj svjetla je Deni Šesnić, a baletni majstori su Mihaela Devald Roksandić, Milka Hribar Bartolović, Ilir Kerni.                                                                                                                        

Balet Metropolis nadahnut je antologijskim znanstvenofantastičnim romanom Thee von Harbou, inače i koscenaristice filmskog remek - djela Fritza Langa. Radnja baleta smještena je u futurističkoj urbanoj distopiji grada Metropolisa te slijedi Fredera, bogata sina gradskoga vladara, i siromašnu radnicu Mariju. To je priča o modelu kapitalističkoga društva, o siromašnima i bogatima, o radničkoj klasi koja radi duboko pod gradom kako bi povlaštena bogata klasa mogla raskošno živjeti. Bit će to izniman umjetnički doživljaj za zagrebačku publiku te prvi susret s koreografskim rukopisom Jiříja Bubeníčeka.

U predstavi su nastupili: Tomislav Petranović, Kornel Palinko, Natalia Kosovac, Iva Vitić Gameiro, Takuya Sumitomo, Guilherme Gameiro Alves, Gianmarco Beoni, Ovidiu Muscalu, Oleksandr Koriakovsky, Alen Gotal, Siniša Bosnar te ostali solisti i članovi ansambla Baleta HNK u Zagrebu.

Poslije premijere održan je svečani domjenak na kojem su timu i ansamblu predstave čestitali brojni umjetnici i kulturni djelatnici.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.