Novosti

Obilježavanje stote godišnjice rođenja Koste Spaića

Obilježavanje stote godišnjice rođenja Koste SpaićaIz kazališta — 22. siječnja 2023.

U subotu, 21. siječnja 2023. godine, u foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu održalo se sjećanje na rad velikog hrvatskog redatelja i pedagoga, Koste Spajića, koji je tijekom desetljeća postavio na scenu neke antologijske dramske i operne predstave i odgojio generacije mladih kazališnih umjetnika. Njegov rad, ne samo kao redatelja, nego i kao intendanta naše najveće nacionalne kazališne kuće umnogome je ujtecao na kazališno djelovanje te institucije.                                                                                                                    
U ovom prigodnom obilježavanju stote godišnjice Spajićeva rođenja prisutne je pozdravila intendantica Iva Hraste Sočo. Gosti, akademik Boris Senker, Sanja Ivić, dramaturginja HNK u Zagrebu, glumica Neva Rošić, Branka Cvitković, Mirta Zečević te glumci Dušan Gojić, Siniša Popović i Slavko Juraga prigodnim su riječima odali počast čovjeku koji je obilježio drugu polovicu 20. stoljeća u hrvatskom kazalištu te se prisjetili svoje suradnje sa znamenitim redateljem i pedagogom.

Bio je jedan od redatelja koji su stekli izniman međunarodni ugled i reputaciju. Zadužio nas je nizom predstava, a možda je njegova najvažnija režija ‘Mjera za mjeru‘ u kojoj je dao jedan drukčiji pristup onome malo statičnome, pompoznome i patetičnom Shakespeareu kako ga je hrvatsko kazalište prije susretalo, rekao je Boris Senker.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.