Novosti

Ne propustite posljednje izvedbe baleta <em>Petar Pan</em> u ovoj sezoni

Ne propustite posljednje izvedbe baleta Petar Pan u ovoj sezoniBalet — 23. travnja 2019.

Odmah nakon premijere balet Petar Pan izazvao je oduševljenje i publike i kritike te je opisan kao predstava koja proizvodi čistu radost, s koje i mladi i stari izlaze nasmiješeni.
Priča o dječaku koji nije želio odrasti jedna je od najpopularnijih dječjih priča svih vremena, koju je škotski pisac James Matthew Barrie 1904. prvi put postavio kao kazališnu dramu u Londonu.
Kao baletna čarolija nastao je prije pedeset godina iz skladateljskog pera hrvatskog skladatelja sjetskih obzora Brune Bjelinskoga, poznatog po vedroj i zaigranoj glazbi, koji je sam napisao i libreto,
Balet je bio praizveden na zagrebačkoj sceni 1966. u koreografiji Nenada Lhotke pod ravnanjem Mira Belamarića.
Novi život baletu je udahnuo talijanski baletni umjetnik i koreograf Giorgio Madia poznat po svojemu osebujnom umjetničkom rukopisu, koji posljednih godina privlači pozornost najznačajnijih europskih kazališnih središta nizom zapanjujućih i atraktivnih kazališnih produkcija. Pažljivo pročitavši partituru Bjelinskoga te slijedeći njezinu prpošnost i veselje, Madia je u zajedništvu s velikim baletnim ansamblom i redateljem zračnih scena Ranom Arthurom Braunom, precizno i duhovito dočarao svijet dječje mašte.

Ja sam mladost! Ja sam radost! Ja sam mala ptica, koja se izlegla iz jajeta, tvrdi Petar Pan i ponovno, punih sto godina i više, poziva Wendy, Johna i Michaela na uzbudljiv let u Nigdjezemsku, gdje sudjeluju u hrabrim bitkama s kapetanom Kukom i zastrašujućim krokodilom, gdje susreću vile, gusare i Indijance, Tiger Lily i njezina indijskog princa… Uobražena vila Zvončica uvijek je s njima, a hrpa izgubljenih dječaka, banda Petra Pana, dočekuje ih gostoljubivo, barem onoliko koliko to ti momci iz pustinje mogu znati.

Ne propustite pogledati posljednje izvedbe razigranog baleta ove sezone: 19., 26., 27., 29. travnja te 3.svibnja.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.