Novosti

In memoriam Ivka Dabetić

In memoriam Ivka DabetićIz kazališta — 03. siječnja 2023.

Napustila nas je velika kazališna glumica, dugogodišnja prvakinja Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Ivka Dabetić.                                         

Rođena je 1936. godine u Varaždinu, no, svoj glumački put započinje u Zagrebu, u tadašnjem Pionirskom kazalištu, današnjem ZKM-u, gdje je  nastupala od svoje dvanaeste godine. Nakon mature, upisuje studij glume na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti kojeg diplomira 1959. godine u klasi Božene Kraljeve ulogom Kasandre u Eshilovoj tragediji Agamemnon.     

Na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu nastupa već tijekom studija, surađujući s redateljem Bojanom Stupicom u predstavama prema tekstovima Bertolda Brechta, Lilian Hellman  i mnogih drugih. Godine 1959. primljena je u stalni angažman u našu najveću nacionalnu kazališnu instituciju gdje će ostati više od četrdeset godina, sve do umirovljenja 2001.
Iako je tijekom svoje duge i plodne karijere odigrala brojne komične uloge, među kojima se ističe njezina sjajna Petrunjela (zajedno s Ivom Serdarom kao Pometom) u Škiljanovoj režiji Držićeva DUNDA MAROJA, Ivka Dabetić je već ulogom Nastasje Filipovne, fatalne ljubavi muških protagonista predstave IDIOT, Dostojevskoga u dramatizaciji i režiji Geogija Para i Božidara Violića (premijera 1960.) pokazala suvereno vladanje tekstom, precizni mizanscen i golemu pritajenu energiju koja je kuljala u dramatičnim scenama.
Nakon ruske heroine, Ivka Dabetić se okušala u još jednoj zahtjevnoj ulozi, ulozi naslovne junakinje Euripidove tragedije MEDEJA, u režiji Božidara Violića (premijera 1965.) Briljantna dikcija heksametara, baršunasti tembar glasa i odmjerenost u najtragičnijim scenama neke su od odlika po kojoj je ta uloga ostala upamćena i od kritike i od publike.
Idući glumački vrhunac Ive Dabetić je zasigurno antologijska predstava HASANAGINICA, Milana Ogrizovića u režiji Dine Radojevića (premijera 1976.), predstava s kojom je HNK u Zagrebu prvi puta gostovao u bečkom Burghteateru, predstava u kojoj je Ivka maestralno odigrala glavnu junakinju, predstava koja je bila izvođena godinama na sceni HNK u Zagrebu, uvijek pred prepunim gledalištem. Nakon, Ogrizovića, Ivka Dabetić je igrala likove Vojnovića, Pirandella, Krleže, Hrabala, Šenoe, Brešana i brojnih drugih.                                 

Uvijek spremna na težak rad, profesionalnog odnosa prema svakom redatelju i kolegi glumcu u kazalištu, Ivka Dabetić je bila svojevrsna učiteljica mladih generacija kazalištaraca koje su tek započinjale rad u HNK-u u Zagrebu.Vjerna svojoj matičnoj kazališnoj kući u potpunosti se posvetila predstavama HNK u Zagrebu, bez obzira radilo se o velikoj sceni, ili brojnim manjim scenama širom Zagreba, na kojima su se izvodile komornije predstave.
Njezin glumački repertoar je prava kula babilonska autora i djela od klasične grčke tragedije do suvremenih stranih i domaćih autora pokazujući njezin talent u svoj svojoj širini, jer je neprestano varirala uloge, od tragičkih do komičnih i dramskih, od velikih ansambl predstava, do onih malih, intimističkih.
Tijekom gotovo pedeset godina bavljenja kazalištem Ivka Dabetić je zadužila ne samo svoje matično kazalište u Zagrebu, nego i cjelokupnu hrvatsku kulturu.
Hrvatsko narodno kazalište se oprašta od svoje Ivke Dabetić s tugom u srcu.

Hvala ti i zbogom.

Ispraćaj je u subotu 7. siječnja na Krematoriju u 14.40 sati, komemoracija za Ivku Dabetić je u srijedu 11. siječnja u 13 sati u foyeru.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.