Novosti

In memoriam Špiro Guberina

In memoriam Špiro GuberinaIz kazališta — 27. studenoga 2020.

Danas nas je napustio još jedan od velikana hrvatskog glumišta, dugogodišnji istaknuti prvak Drame HNK u Zagrebu, Špiro Guberina. 
Rođen je u Šibeniku 1.ožujka 1933. godine. U gimnazijskim danima je nastupao kao kazališni amater u komedijama i operetama šibenskog Narodnog kazališta. Nakon mature, upisuje studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, kojeg diplomira 1958.godine.
Već tijekom studija nastupa u predstavama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Kavkaski krug kredom B.Brechta, Sumnjivo B. Nušića, Optimistična tragedija V.V. Višnjevskoga, te Izuzetak i pravilo B. Brechta.

Od 1959.godine stupa u stalni angažman Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. U nacionalnoj kući već je prvom ulogom kneza Miškina u Idiotu Dostojevskog u režiji G. Para i B. Violića svratio pažnju na sebe, da bi se kasnijim ostvarenjima etablirao kao jedan od naših jedinstvenih gumaca koji su s lakoćom prelazili iz komičnog u tragično, odigravši više od 130 uloga na sceni, uz brojne televizijske serije i filmove. 
Špiro je po mnogočemu bio osebujan glumac: glasa koji poskakuje i brekće, lica s naglašenom mimikom, s povijenim ramenima i rukama koje uvijek pozivaju na druženje i radost igre, potvrđujući da nema malih uloga, jer je Špiro bez obzira na veličinu role uvijek prisutan na sceni, svijetleći iz prikrajka, jasan i čist, poput nekog neugasivog plamička.

Za sebe je govorio da se bolje osjeća na sceni negoli u životu, te je tako pozornica bila njegov pravi dom. Od bezbrojnih uloga koje je ostvario mnoge se pamte, ali Špirin zaštitni znak je bila ona u Marinkovićevom Kiklopu, u dramatizaciji i režiji Koste Spaića, uloga Kreleta, redova, koji prema zapovijedi oficira starojugoslavenske vojske „laje na sijalicu“. Stojeći u stavu mirno, Krele predano i uporno laje na žarulju nastojeći je ugasiti, dok se publika prvo smije, a onda i plače. Sposobnost da ni iz čega napravi nezaboravnu scenu, potpuna posvećenost glumi, uz neskrivenu duhovitost i zaigranost stvorili su od Špire Guberine sjajnog umjetnika kojeg je publika cijenila i voljela, sudjelujući s njom u igri, odgovarajući na njegove pozive i predajući se sa smijehom, pljeskom i radošću.

Tijekom karijere duge više od 60 godina, Špiro Guberina je surađivao sa svim najvećim hrvatskim redateljima, a veliku popularnost je stekao u televizijskim serijama Velo misto, Prosjacima i sinovima i mnogim drugim. Godine 1997. osnovao je privatno kazalište Mali hrvatski teatar Kiklop u kojem je izvodio dramatizirana Marinkovićeva prozna djela. Iako je 1999. otišao u mirovinu ostao je vjeran Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu nastupajući u brojnim predstavama, kao stalni gost.
Špiro Guberina je 2014.godine bio nagrađen Nagradom Hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje. 

Njegovim odlaskom ugasila se još jedna glumačka zvijezda koja nas je obasjavala svojom dobrotom, radošću i glumačkim umijećem.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.