Novosti

Svečano otvorenje <em>Ljetne večeri HNK u Zagrebu</em>

Svečano otvorenje Ljetne večeri HNK u ZagrebuIz kazališta — 07. lipnja 2020.

Ljetne večeri HNK u Zagrebu otvorio je scensko glazbeni događaj Lipanjska noć na kojemu je pred mnogobrojnim građanima ispred kazališta nastupio zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta i operni solisti Ivana Lazar, Dubravka Šeparović Mušović, Tomislav Mužek, Davor Radić i Luciano Batinić.
Publika je svaku od otpjevanih arija, poput Vojvode od Mantove La donna è mobile iz opere Rigoletto te pjesama poput Domovini i ljubavi Ivana pl. Zajca ili O kućo mala Ive Tijardovića, ispratila dugotrajnim aplauzom. Dirigent i zborovođa bio je Luka Vukšić.

Glumci Ksenija Marinković, Franjo Kuhar, Ivan Colarić, Filip Vidović, Dušan Bućan, Barbara Vicković, Mirta Zečević, Slavko Juraga, Jelena Otašević Babić i Silvio Vovk govorili su ulomke pjesama hrvatskih pjesnika poput Vesne Parun, Josipa Pupačića, Dobriše Cesarića, Ivana Slamniga, Irene Vrkljan i dr.

Na travnjaku ispred kazališta baletni solisti Natalia Kosovac, Iva Vitić Gameiro, Guilherme Gameiro Alves, Balint Rauscher i Andrea Schifano otplesali su ulomak iz baletne predstave u nastajanju Ponos i predrasude u koreografiji Lea Mujića. Premijera baleta Ponos i predrasude očekuju se u studenome.
Baletni solo Osam komada za četiri timpana, u koreografiji Leonarda Jakovine na glazbu Elliotta Cartera izveo je timpanist Marko Mihajlović i baletni solist Takuya Sumitomo.

Tijekom dva mjeseca u kojima je bilo zatvoreno kazalište, ne znajući da ćemo ga otvoriti prije kraja sezone, smišljali smo programe na otvorenome. Tako je poslije odlično prihvaćenog projekta HNK u vašem kvartu, kada smo mjesec dana pjevali po različitim dijelovima Zagreba, nastala ideja da naše sugrađane pozovemo u naš kvart, na Trg Republike Hrvatske. Program smo nazvali Ljetne večeri zagrebačkoga HNK i zamislili ga kao interaktivan program. U njemu sudjeluju umjetnici Opere, Baleta i Drame s različitim nastupima u luku od koncerata do performansa. Čini nam se da ovo vrijeme, kada smo izišli iz kuća, trebamo iskoristiti za druženje na otvorenom i uživati ponovno u vrhunskim umjetničkim izvedbama koje Hrvatsko narodno kazalište ovog lipnja nudi i na otvorenom, rekla je intendantica HNK Dubravka Vrgoč.

Program:

9. lipnja u 19 sati
Balet u predvečerje

10. lipnja u 19 sati
Karaokelektira

12. lipnja u 19 sati
Balet u predvečerje

15. lipnja u 19 sati
Glazbeni put oko svijeta

17. lipnja u 19 sati
Europski jazz šlageri


Program Ljetne večeri HNK u Zagrebu realizira se u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.