Novosti

Svjetska turneja opere <em> Orfej </em> Antonia Porpore

Svjetska turneja opere Orfej Antonia PorporeIz kazališta — 25. siječnja 2022.

Gotovo 300 godina nakon nastanka opere Orfej skladatelja Antonia Porpore u zagrebačkom HNK održana je njezina koncertna izvedba, prva nakon svjetske premijere u Beču sa zvijezdom talijanskog baroka, kontratenorom Raffaeleom Peom u pratnji nagrađivanog orkestra La Lira di Orfeo.

Gostovanje ove izvanredne barokne opere nastalo je u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu a koncertnom izvedbom opere ravnala je koncertna majstorica Anais Chen.

Porporin Orfej prvi put je izveden 1736. kada jedan od najvećih pjevača 18 stoljeća ali i svih vremena – Farinelli, odlučuje privesti kraju svoju glazbenu karijeru u Londonu uz posljednju svečanu izvedbu. Farinelli  je za tu prigodu pozvao svog prijatelja skladatelja Porporu koji je trebao u djelo namijenjeno toj izvedbi, uz svoju originalnu glazbu, uključiti njegove najdraže skladbe iz opera koje je kroz karijeru izvodio. Bila je to njegova oproštajna opera nakon koje se Farinelli povlači s pozornice na vrhuncu slave te nastavlja pjevati ekskluzivno za španjolskog kralja Filipa V.

Farinelli je bio najpoznatiji pjevač svojega stoljeća i jedan od najvećih pjevača svih vremena. Njegove reputacija i slava trajale su bez obzira na nestanak kastratskih pjevača. Zabilježeno je da je raspon njegova glasa pokrivao više od tri i pol oktave a tvrdi se i da je mogao proizvesti 250 tonova na jednom dahu i zadržati ton više od jedne minute.

Nakon izvedbe u zagrebačkom HNK Raffaele Pe & La Lira di Orfeo nastavljaju svjetsku turneju.

Uloge:
Raffaele Pe – Orfeo
Marie Lys - Euridice
Raffaella Lupinacci – Autonoe
Filippo Mineccia – Aristeo
Giuseppina Bridelli – Proserpina
Christian Senn – Plutone

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.