Novosti

Intrigantna baletna priča o omiljenoj bečkoj carici Sissi

Intrigantna baletna priča o omiljenoj bečkoj carici SissiBalet — 08. travnja 2020.

Svjetska praizvedba djela Elizabeta Austrijska - Sisi u koreografiji i režiji Patricea Barta održala se krajem ožujka 2018., a ljubitelji baleta i oni koji će to tek postati večeras ovu čarobnu baletnu priču mogu pogledati OVDJE.

Poznata njemačka dramaturginja Christiane Theobald vodi nas kroz životnu priču jedne od najintrigantnijih i najljepših vladarica svijeta, koju će majstor baletne scene Patrice Bart ispričati svojim specifičnim koreografskim i redateljskim rukopisom, okupljajući veliki baletni ansambl u ovaj umjetnički projekt. Za glazbeni je aranžman zadužen skladatelj i dirigent svjetskog glasa Ermanno Florio, koji glazbeni zaplet kreira na odabranu novoromantičarsku glazbu češkoga skladatelja Bedřicha Smetane.

Balet o omiljenoj bečkoj carici i njezinom nekonvencionalnom životu punio je gledalište kazališta do posljednjeg mjesta. Uloga izrazito kompletne ličnosti, Sissi, pripala je Nataliji Kosovac dok je Melankoliju tumačila Iva Vitić Gameiro.
Andrea Schifano je Franjo Josip I., Edina Pličanić glumica Katharina Schratt, Guilermo Gameiro Alves Ludvig II. Bavarski i Tomislav Petranović kao Rodolf Habsburški. U realizaciji predstave sudjelovao je cijeli ansambl Baleta HNK-a.

Njezin turbulentan život pratimo od trenutka kada upoznaje mladog cara Franju Josipa i dolazi na bečki dvor. Taj život, određen strogom dvorskom etiketom, kosio se s njezinim karakterom i nikada nije pristala na stroga dvorska pravila. Raskoš i bogatsvo nisu je učinili sretnom, cijeloga je života čeznula za mirom i slobodom, što nikada nije mogla imati. O svojem osjećanju života zapisala je u dnevniku: Lutam sama ovim svijetom / Užitak i život odavno izbjegavam / Nemam s kime podijeliti sebe / Srodnu dušu nikad nisam otkrila.

Natalia Kosovac je vrlo sugestivno interpretirala složeni lik Elizabete Austrijske Sissi, koja se bori s vlastitim demonima. U svojoj interpretaciji uspjela je objediniti plesno umijeće i glumačku snagu, te izraziti skalu emocija, utjelovivši Sissinu energičnost, emancipiranost i nekonvencionalnost, ali i njenu drugu humanitarnu stranu, a posebno njen unutrašnji svijet pun dvojbi i pitanja.— Tportal
Sissi – čarobna baletna priča.— Vijenac
Predstava će se zasigurno pamtiti po iznimno dojmljivim, simboličnim scenama izložene krhkosti Sissi (Natalia Kosovac) i njezina tamna odraza Melankolije (Iva Vitić Gameiro)... Vjerujem da je to još jedna baletna priča koju će publika voljeti. - Plesnascena.hr

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.